• Regioni

  Čović ne vidi razlog da PIK osporava referendum u RS

  BANJALUKA – Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da ne vidi zašto bi Savet za implementaciju mira (PIK) trebalo da se organizuje oko toga da li će neka opština, kanton ili entitet imati svoj dan i obeležavati ga, te da je preterano sazivati sednicu PIK-a na kojoj će se izjasniti o tome što neko želi da odredi dan kojeg će slaviti.

  „Svaka opština ima svoj dan koji obeležava i do njega je došla kroz svoje institucije. Zato ne vidim razlog zašto bi neko osporavao i Republici Srpskoj u vezi sa Danom Republike, iako odluke Ustavnog suda BiH treba poštovati“, rekao je Čović za „Glas Srpske“.

  Prema njegovim rečima, ako se PIK i sastane, onda bi morao i nekoliko drugih tema staviti na dnevni red, jer bi bilo neprimereno da opet tim fingiranjem političkog Sarajeva vrši pritisak kada to odgovara političkom Sarajevu.

  Čović je dodao da je ključ svega ipak odluka Ustavnog suda, te bez obzira kako je donesena i na koji način se glasalo, o njoj se ne raspravlja, nego je treba sprovesti.

  „Ali, to ni na koji način ne umanjuje mogućnost da se Republika Srpska izjašnjava o svim pitanjima od interesa za Srpsku. Sada je samo pitanje veštine kako definisati pitanje o kojem se želi čuti stav većine građana Srpske. Mislim da za to postoji više modaliteta“, istakao je Čović.

  On je izrazio nadu da će Republika Srpska u skladu sa zaključcima Narodne skupštine znati na pravi način sve definisati tako da se na bilo koji način ne osporava odluka Ustavnog suda BiH, a da je sve drugo stvar demokratskog načela.

  Govoreći o krizi među strankama u FBiH, Čović je rekao da je nepoverenje između predstavnika Bošnjaka i Hrvata evidentno i da postoji već duže vreme.

  „Čini mi se da SDA već dugo sve nas vodi u krivom smeru i da nas na taj način pokušava da prisiljava kao partnere u vlasti da prihvatimo apsolutno neprihvatljive stavove jer nas odvode daleko od ravnopravnosti“, rekao je on.

  Čović je dodao da on i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik imaju odnos dvojice prijatelja koji se razumiju u vezi sa mnogim stvarima iz realnog života, a da je politika druga stvar u kojoj svako ima svoj interes i da je tu logično da nekad ne misle isto.

  „Ali, naši odnosi su više nego dobri i kamo sreće da sa većinom drugih kolega imam takav odnos“, zaključio je Čović, koji je i predsednik HDZ-a BiH.

  Foto Tanjug/ Z.Žestić, arhiva

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com