Gradovi

Čović: Vučić šalje poruke budućnosti BiH

SARAJEVO – Poruke koje šalje premijer Srbije Aleksandar Vučić, pa i one koje je poslao u Banjaluci, tokom obeležavanja Dana RS, poruke su budućnosti BiH, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović.

Zbog toga i kada bi negde trebalo negativno da reaguje, naglasio je Čović, to ne čini.

„Treba ostaviti dovoljno prostora da možemo dalje da nastavimo zajedno, to je jedini put. Iz Vučićevih poruka iz Banjaluke iščitavam samo jednu – BiH je celovita, ima svoju evropsku, odnosno evroatlantsku budućnost i mi to do kraja treba da iskoristimo“, rekao je Čoviću intervjuu za sarajevski portal Vijesti.ba.

Upitan da li će odnosi BiH i Srbije zahladneti nakon 9. januara, kada su Danu RS u Banjaluci prisustvovali Vučić i njegov kabinet, Čović je kratko odgovorio: „Verujem da neće“.

Čović, kao član hrvatskog naroda u Predsedništvu BiH, kaže da je zvanično Sarajevo u situaciji prepunoj iskušenja, bez obzira na to da li se radi o evropskom putu, NATO savezu, odnosima sa susedima.

„No, to je prelazni period, koji kod nas nešto duže traje. Uveren sam da će naš put kvalitetnih odnosa sa prva tri suseda – Crnom Gorom, Srbijom i Hrvatskom, ići stalno uzlaznom putanjom, bez obzira što se ponekad otvore pitanja koja pomalo destabiliziraju situaciju i stvore negativnu atmosferu“, rekao je Čović.

Smatra da područje oko BiH po najviše može stabilizovati sama BiH i ona može biti predvodnik u tom procesu.

Foto Tanjug, M. Đoković, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh