• Novosti online

  Црква Светог Саве на Менхетну ускоро под кровом

  Тужан призор ватре која гута торњеве париске катедрала Нотр Дам многе у нашој земљи подсетио је на пожаре који су тешко оштетили храмове Српске православне цркве: од оних на Косову и Метохији, до њујоршке Цркве Светог Саве и Хиландара. Обнова већине њих и даље је у току, иако су прошле године, па и више од деценије од ватрене стихије.

  У бројним коментарима на сајту „Политике” поводом пожара у Нотр Даму читаоци су се нарочито интересовали за судбину Цркве Светог Саве на Менхетну, тешко оштећене и до данас затворене за богослужења после пожара на Васкрс 2016. године. И старешина њујоршке цркве протојереј-ставрофор Живојин Јаковљевић почео је разговор за наш лист својим освртом на Нотр Дам. Каже да га је одушевило како су се Французи за 24 сата обавезали на скоро милијарду долара донација да обнове своју Богородичину цркву.

  – То је изузетно! То је не само леп чин и материјална помоћ, већ и охрабрење и инспирација, јер говори о томе да постоји свет који је спреман на тако нешто – каже отац Живојин Јаковљевић.

  А како напредује обнова храма СПЦ на Менхетну? Старешина цркве наводи да настоје да убрзо поставе кровну конструкцију која би била прекривена привременом мембраном како би се грађевина заштитила од пропадања.

  – Потом бисмо инсталирали под и на тај начин осигурали постојећу конструкцију. Истовремено, план је да се уграде привремени прозори и врата, што би нам, евентуално на велике празнике, омогућило приступ и одржавање богослужења. Радимо на томе да, само оно што је основно, сада са средствима које имамо, учинимо – истиче отац Живојин.

  Пожар на Ускрс 2016. године

  Додаје да је обнова врло напорна, поготову имајући у виду да је ово једини храм српске цркве у Њујорку, где живи велики број Срба који дубоко пате због губитка своје светиње.

  – Она припада свима нама, целом нашем народу. До сада нисмо тражили новац од српске владе, али смо благодарни свима који су притекли у помоћ и који несебично прилажу своја не само скромна материјална средства, већ и своје време, знање и искуство да се храм опорави – истиче свештеник Живојин Јаковљевић.

  Процењено је да ће обнова Цркве Светог Саве коштати око 60 милиона долара. Богомоља стара више од 160 година припадала је Англиканској цркви пре него што је, четрдесетих година прошлог века, поклоњена Српској православној цркви. Био је то поклон англиканског бискупа Манинга владици Николају Велимировићу, са којим је био близак пријатељ. Веома репрезентативног изгледа, црква има статус грађевине од историјског значаја за град Њујорк, због чега за радове на њој сагласност морају да дају Завод за заштиту споменика у Њујорку, али и првобитни власник – Англиканска црква. Поред цркве је још један редак бисер архитектуре из 19. века: парохијски дом, који је последњи сачувани споменик чувеног архитекте Џејкоба Реја Маулда.

  Помоћ Владе Србије у обнови светиња

  Годинама уназад Влада Србије издваја средства за обнову и уређење две велике светиње СПЦ: манастира Хиландар и Храма Светог Саве. Што се тиче Хиландара, у 2018. години издвојено је 80 милиона динара за пројекат обнове манастирских здања страдалих у пожару 2004. године.

  „У почетку је по овом основу влада за обнову обезбеђивала противвредност од око милион евра годишње, док се у последње три, четири године тај износ креће између 600.000 и 700.000 евра. Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама повремено интервентно помаже обнову Хиландара износом од 30.000 до 50.000 евра годишње”, наводи се у одговорима Канцеларије владе за сарадњу с медијима.

  Што се тиче Храма Светог Саве, у 2017. издвојено је из буџета 1.200.000.000 динара као помоћ за завршетак радова на изградњи и уређењу, а у 2019. обезбеђена су средства у укупном износу од 1.183.000.000 динара.

  „По основу Уредбе о издавању поштанске доплатне марке за изградњу Храма Светог Саве у 2018. години издвојено је 74.551.460 динара. Треба истаћи да се по овом основу већ десет година издвајају средства у приближно истом износу. Покренута је и иницијатива да се и ове године по основу Уредбе о доплатној поштанској марки прикупе средства у приближном износу, око 76.000.000 динара”, наводи се у одговорима „Политици“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com