Gradovi

Crna Gora dobila arbitražu sa MNSS-om

PODGORICA – Međunarodni centar za rešavanje investicionih sporova u Parizu, ICSID, odlučio je u korist Crne Gore u vezi sa arbitražnim postupkom koji su pokrenuli MNSS i Recupero, bivši vlasnici Železare Nikšić, tražeći naknadu štete od preko 100 miliona evra.

Tribunal je takođe odlučio da su MNSS i Recupero u obavezi da snose troškove arbitražnog tribunala i ICSID Sekretarijata u potpunosti, prenosi portal Cdm.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva ekonomije, odluka tribunala je konačna i predstavlja izuzetan uspeh Crne Gore u ovom postupku, budući da tužiocima nije dosuđen ni cent zahtevane naknade štete od preko 100 miliona evra.

U odluci tribunala se navodi da se po pojedinim zahtevima MNSS-a, sud proglasio nenadležnim. To se odnosi na tužbene zahteve podnete na osnovu Zakona o stranim ulaganjima/investicijama, kao i zahteve koji su zasnovani samo na Privatizacionom ugovoru.

Tribunal je utvrdio samo postojanje kršenja odredbe o konstantnoj zaštiti i sigurnosti, i to u pogledu obezbeđivanja štrajka zaposlenih Željezare 2010. godine, konkretno u vezi sa reakcijom policije nakon poziva od strane menadžmenta.

Međutim, bez obzira na utvrđenu povredu, arbitražni tribunal je odlučio da ne dosudi Crnoj Gori naknadu štete MNSS-u.

Foto Tanjug/video, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh