Gradovi

Crna Gora: Opozicija traži novo glasanje o poverenju vladi

PODGORICA – Opozicione Socijalistička narodna partija, Demokratski front i Demokrate najavili su plan akcionog jedinstva za organizovanje prvih poštenih i pravičnih izbora, koji će biti ponuđen opoziciji pre glasanja o poverenju lidera Socijaldemokratske partije i predsednika Skupštine Ranka Krivokapića.

To su danas dogovorili predstavnici ovih partija, a plan, kako je objasnio predstavnik DF-a Strahinja Bulajić, podrazumeva podnošenje inicijative za izglasanje nepovjerenja vladi.

Srđan Milić je, povodom inicijative da se okupe predstavnici partija koji nisu podržali vladu Mila Đukanovića, kazao da je njena osnova jasno definisan cilj, a to su slobodni i fer izbori.

„Razlog za inicijativu je taj što je moguće definisati jedinstven model za taj cilj. Želja mi je da opet afirmišem realnost da danas partije koje nisu podržale vladu imaju 39 poslanika u Skupštini Crne Gore. Realnost je i da DPS sa Bošnjačkom strankom i Socijaldemokratama, odnosno partijama sa kojima je u koaliciji, ima isto 39. Tu imamo još tri mandata Pozitivne Crne Gore. Zato sam smatrao da je efikasnije da izađemo kao većina sa 39 poslanika, a ne da izlazimo kao neko ko ima sedam, 12, 36 poslanika. Danas smo se upoznali sa svim elementima“, kazao je Milić, preneli su podgorički mediji.

Iz SDP-a, Demosa i URA-e juče su poručili da neće ići na sastanak. Milić će ih, kaže, opet zvati.

„Tražiću ponovo od kolega koje nisu došle da nađemo jedinstven model. Moja želja je da prevaziđemo sujete i prošlost i da se okrenemo onome što nas čeka. Legitimno je iako neko ne želi da učestvuje u toj priči. Došlo je vreme da se ne čeka DPS i sednica Skupštine i hoće li biti smenjen Ranko Krivokapić, već da mi koji imamo 39 poslanika preuzmemo inicijativu“, kazao je Milić.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše činjenicu da ostale partije iz opozicije nijesu došle, lider SNP-a je rekao da neće pružiti zadovoljstvo DPS-u da odgovori na način kako zaslužuju oni koji nijesu došli na današnji sastanak.

“Već sada će Krivokapić imati najavu inicijative koju će SNP podržati, a koja će se pojaviti pre glasanja o njegovom poverenju”, kazao je Milić.

Član prededništva DF-a Strahinja Bulajić smatra da opozicija treba da napusti Skupštinu i ne učestvuje u plenarnim zasijedanjima, odborima, izborima, razrešenjima, dok se ne smeni vlada Mila Đukanovića.

„Takođe, opozicija ne treba da učestvuje u bilo kakvim novim razgovorima sa Milom Đukanovićem. Tokom bojkota parlamenta i održavanja kontuiniranih demokratskih protesta, što podrazumijeva naš plan akcionog jedinstva, udružena opozicija treba da pokrene inicijativu za izglasavanje nepojerenja vladi i u Skupštini izabere prelaznu vladu koja će organizovati prve poštene i pravične izbore“, istakao je Bulajić.

On je pozvao Ranka Krivokapića i SDP da se priključe opoziciji u realizaciji njihovog plana, jer bi, smatra, sa takvom podrškom, kroz zajednički pokrenutu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja vladi, stvorile realne pretpostavke za njen pad.

„U slučaju daljeg Krivokapićevog ostanka u parlamentu, i zakazivanja novih sednica, na kojima se ne bi našla inicijativa o nepoverenju vladi, lako bi se moglo desiti da uz prećutnu saglasnost lidera SDP-a dođe do izbora novog predsednika Skupštine, koji pitanje nepoverenja vladi ne bi želio da stavi na dnevni red“, ocenjuje Bulajić.

Kaže da ovaj plan o akcionom dejstvu opozicije i konkretnom metodu borbe za prve pravične i poštene izbore predlaže 15 poslanika DF-a- Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević, Strahinja Bulajić, Branko Radulović, Predrag Bulatović, Janko Vučinić, Slaven Radunović, Branka Bošnjak, Emilo Labudović, Vladisav Bojović, Veljko Vasiljević, Ljiljana Đurašković, Milutin Đukanović i Koča Pavlović.

Sa predizbornim planom saglasna su i trojica nezavisnih poslanika.

Foto Tanjug, video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh