Novosti online

Crna Gora zabranila ulazak 149 državljana Rusije i Ukrajine

Crna Gora je zabranila ulazak 149 državljana Rusije i Ukrajine zbog uloge Rusije u ukrajinskoj krizi i aneksije poluostrva Krim, potvrdjeno je podgoričkim medijima u Vladi.

Spisak nepoželjnih formiran je na osnovu odluke Evropskog saveta.

Odlukom Vlade Crne Gore ograničava se „ulazak i raspolaganje imovinom i sredstvima licima koja su odgovorna za aktivno podržavanje politike koje podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine“, objavila je jutros podgorička „Pobjeda“.

Medju „nepoželjnima“ za ulazak u Crnu Goru su potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin, šef obaveštajnih službi Nikolaj Petrušev, predsednik Čečenije Ramzan Kadirov, tajkun i vlasnik „Televzije Carigrad“ Konstantin Malofejev, zamenik generalnog sekretara vladajuće stranke „Jedinsvena Rusija“ Sergej Železnjak i drugi.

Crna Gora se 2014. godine pridružila sankcijama EU uvedenim zbog krize u Ukrajini, zbog čega je, kako je objašnjeno iz Moskve, pre nekoliko dana poslaniku crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Miodragu Vukoviću zabranjen ulazak u Rusiju.

Crna Gora je zbog toga uputila protestnu notu Moskvi, a podgorički mediji, pozivajući se na diplomatske izvore, ranije su objavili da postoji spisak osoba kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, te da je na njemu 50 osoba, medju kojima premijer Duško Marković, predsednik Skupštine Ivan Brajović, lider vladajuće DPS Milo Djukanović.

Premijer Marković je u sredu saopštio da je Moskva potvrdila da spisak postoji i da će on „ostati tajna“.

Iz crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova je najavljeno da će biti poslata „zamolnica“ ruskom ministarstvu da dostavi spisak nepoželjnih osoba, da bi se izbegla situacija koja se desila poslaniku Vukoviću.

Po informacijama medija, Moskva, medjutim, nema obavezu da obelodani listu nepoželjnih osoba iz Crne Gore.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova saopštila je ranije da je zabrana ulaska crnogorskim državljanima „recipročna mera“.

„Nije tajna da se Crna Gora od samog početka priključila sankcijama EU, uključujući i personalne. Uvek smo govorili da zadržavamo pravo da preduzimamo recipročne mere, kako je to prihvaćeno u evropskoj praksi“, navela je ona.

Portparolka Ambasade Rusije u Crnoj Gori, Jelisaveta Borisova ranije je podsetila da je Ambasada septembra 2015. godine obavestila crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova da Rusija „ima pravo da preduzme kontra mere“ zbog odluke Podgorice da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije i zabrani pojedinim državljanima Rusije da uđu u Crnu Goru.

„Ruska federacija je zadržala svoje pravo da odgovori protivmerama, zasnovanim na reciprocitetu, što uključuje i zabranu pojedinim građanima da uđu na teritoriju Rusije“, kazala je Borisova i dodala da ni jedno posebno ime nije dato, kao i da pokušaji lokalnih medija da se sastavi takva lista, nemaju osnovu i nisu autentični“.

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh