Zabava

Crna planina: fotografije iz bivše Jugoslavije

Ove fotografije su objavljenje u novembarskom izdanju magazina VICE.

Nalazim se u iznajmljenom automobilu, i prilazim granici između Bosne i Crne Gore. Uniformisano lice me gleda iskosa iz kabine kroz znojavi dim cigarete koja visi sa njegove donje usne. Zbog mog američkog pasoša lice mu se ukiselilo, ali okreće prvu stranu i dva puta pogleda u mene pa u sliku. „Ruskaja?“, šapuće potom u neverici pa se odjednom gromoglasno nasmeje. „Irina! Pa ti si jedna od nas! Darko, dođi brzo, Ruskinja.“ Odnekud dolazi Darko, takođe u uniformi, takođe sa cigaretom.

Oči su im širom otvorene, cerekaju se i izgovaraju nešto kao: „Hej, zašto se ne upoznaš sa našim drugarom, on nema devojku.“ Otvaraju prozor i otkrivaju trećeg lika u uniformi. „Evo, na primer, on?“ Ovaj je izgledao kao da se još oporavlja od udaraca u glavu i alkohola od sinoć. „Sinoć se potukao, ali je dobar momak. A i traži devojku.“

„Mogu li da slika?“, pitam i uzimam foto-aparat. „Da, da, naravno, slika. Spuštaju ruke jedni drugima na ramena, izgledaju ponosno, ja ih slikam i nastavljam dalje. Četvrti, poslednji graničar odjednom staje ispred auta, širi se, a ogroman komad oružja mu visi preko tela. Očigledno je da je on šef. „Jesi li ih ti to upravo slikala? Nema fotografisanja na granici!“

„Ali pitala sam ih da li mogu da slikam i rekli su da mogu.“

„Naravno da su to rekli. Oni su kao psi. A šta se dešava kada psu pokažeš meso?“ Nisam sigurna. „Reći će da“, kaže on, pomeri se u stranu i pokretom ruke mi pokaže da nastavim.

Najveći balkanski muzički festival na svetu eksplodira svakog leta u malenom planinskom selu u Srbiji. Apsurdno ludilo tih zvukova me je uvek šarmiralo i hipnotisalo, pa sam ovog leta otputovala tamo da sve to i oslikam. Prilazeći selu prve večeri, iz daleka sam čula trube kako se uzdižu do visine radosti i padaju do dubine bola. Muzika glasno odjekuje crnim planinama koje su svedočile krvoproliću, a sada, izgleda, pevaju o tome.

Fotografije u ovom portfoliju napravljene su tokom putovanja punog posledica kroz bivšu Jugoslaviju – nekoliko komšijskih zemalja povezanih kulturom ali podeljenih istorijom i ratom. Možda sam ono što čujem u muzici, uspela da vidim i kroz objektiv.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh