Gradovi

Crnadak: BiH podnosi aplikaciju za EU 15. februara

Crnadak o odnosima sa Srbijom i Hrvatskom

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak saopštio je danas u Beogradu da će BiH 15. februara predati aplikaciju za članstvo u EU, a da očekuje da će dobiti status kandidata za godinu dana.

„BiH će svoju aplikaciju za članstvo u EU podneti 15. februara. Želim da potvrdim da smo obavešteni od strane holandskog predsedavanja da se taj datum prepoznao kao optimalan, gde imamo vremena da još neke stvari privedemo kraju i učinimo našu aplikaciju potpuno verodostojnom i kvalitetnom“, rekao je Crnadak u razgovoru sa novinarima u Beogradu.

Prema njegovim rečima, to je dosada najznačajniji datum na evropskom putu BiH, a njene inistitucije sada očekuje težak i mukotrpan posao.

„Očekuje nas upitnik, što će biti veliki izazov. Procene su da ćemo imati rekordan broj pitanja s obzirom na kompleksnu strukturu BiH“, rekao je on i dodao da se u BiH veruje da je „period od godinu dana posle predaje aplikacije dovoljan da dobije i zvaničan status kandidata“.

Kada je reč o Republici Srpskoj, Crnadak je rekao da ne veruje da će u RS biti održan referendum o sudu i tužilaštvu BiH, kao i da on ne bi doneo ništa dobro.

„Svi smo nezadovoljni pravosuđem u BiH posebno na polju procesuiranja ratnih zločina i borbe protiv korupcije. Ali ovaj takozvani Dodikov referendum nije odgovor na ta pitanja i ne može ništa dobro doneti ni Republici Srpskoj ni BiH“, rekao je šef diplomatije BiH.

„Ponoviću svoje mišljenje koje sam rekao davno. Ja mislim da neće biti referenduma“, rekao je on napominjući da će odluku o tome doneti i vladajuća struktura u RS.

Crnadak, takođe, ne veruje da će biti paralamentarnih izbora u RS.

„Prethodnih dana se čulo od predsednika RS Milorada Dodika da na neki način preti vanrednim izborima. Ja lično ne verujem, mislim da se radi o jednom političkom blefiranju i da gospodin Dodik neće raspustiti Narodnu skupštinu i raspistati izbore“, rekao je Crnadak.

On je, međutim, dodao da u kapacitetu nekoga ko dolazi iz Partije demokratskog progresa i predstavlja i PDP i Savez za promene može i da kaže da su oni „apsolutno spremni“ i da se, što se njih tiče, „izbori mogu i sutra raspisati“.

Regionalna saradnja od prioritetnog značaja

Ministar spoljnih poslova BiH izjavio je da je saradnja sa Srbijom od prioritetnog značaja za njegovu zemlju ocenivši da će 2016. godina biti godina zajedničkog uspeha Srbije i BiH na polju ekonomskog razvoja, borbe protiv korupcije i evropskih integracija.

„Jedan od naših prioriteta ostaje podiznje nivoa saradnje sa svim susedima. Vrlo je važno reći da je jačanje odnosa između Republike Srpske i Srbije i BiH i Srbije u interesu zaista svih i da je to sada već nešto što nema alternativu“, rekao je on u razgovoru sa novinarima i dopisnicima iz regiona.

Ti razgovori će, kako kaže, postati tradicija ne samo u Beogradu već i u Zagrebu i Sarajevu, upravo u cilju poboljšanja regionalne saradnje.

Crnadak je ocenio da se Srbija i BIH suočavaju sa sličnim izazovima u evropskim integracijma, gde Srbija istina ide „nekoliko koraka napred“ ali je jasno da su obe zemlje potpuno opredeljene da zajednički rade na integracijama u EU.

„Nakon 2015. godine koja je bila izuzetno teška mislim da smo uspeli da odnose vratimo na pozitivnu tračnicu i očekujem da će 2016. godine zaista da bude godina zajedničkih uspeha i dodatnog jačanja prijateljskih odnosa“, dodao je šef diplomatije BiH.

Po njegovim rečima, za BiH je od velikog značaj da se u čitavom regionu saradnja intenzivira, a upravo je „trougao Srbija, Hrvatska i BiH trougao u kome će se naviše održavati stabilnost i dalji razvoj odnosa“.

Važno je, kako je dodao, da upravo na ovoj relaciji postoji dobra atmosfera kada su u pitanju poruke koje dolaze prema BIH kao zemlji u kojoj postoje dva entiteta, Republika Srpska i Federacija, i tri konstitutivna naroda.

U poslednje vreme poruke iz Srbije i iz Hrvatske su pozitivne i konstruktivne, rekao je Crnadak.

„Posebno možemo biti zadovoljni porukama koje dolaze od premijera Vučića i vlade Srbije u delu koji se odnosi na jasno priznavanje prihvatanje i podršku BiH na njenom evropskom putu kao i jasno definisanu podršku Republici Srpskoj koja se nastavlja na podršku Dejtonskom sporazumu“, istakao je Crnadak.

On je napomenuo da je veoma važno za unutrašnje odnose u RS i to što vlada i vlasti u Srbiji „posmatraju sve građane u Republici Srpskoj jednako ne praveći neke razlike kao što su vlade u Srbiji ranije radile“. Sve to skupa stvara pozitivan ambijent kada su u pitanju odnosi Srbije i BiH, zaključio je Crnadak.

Na pitanje da prokomentariše odluku o prevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji on je rekao da se nada da će to biti „nastavak daljeg reformskog jačanja i demokratizacije u Srbiji kao i da će izbori doneti dodatno poboljšanje života za sve građane Srbije“.

Crnadak smatra i da istovremeno održavanje izbora u više zemalja regiona uključujući Srbiju i Makedoniju neće uticati na stabilnost u regionu.

„Verujem da kampanja može usporiti neke reformske stvari koje se rade, ali to je pitanje od nekoliko meseci. Očekujem da će pozitivan tok koji imamo u celom regionu da se nastavi i da neće prevagnuti ili dobiti podršku oni koji bi mogli da, u nekom bezbednosnom smislu, okrenu region u drugom smeru“, zaključio je on.

Preview

LAZAR MIRKIC I IGOR CRNADAK

Slide

IGOR CRNADAK

Slide

LAZAR MIRKIC I IGOR CRNADAK

Slide

LAZAR MIRKIC I IGOR CRNADAK

Slide

LAZAR MIRKIC I IGOR CRNADAK

LAZAR MIRKIC I IGOR CRNADAK

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh