Gradovi

Crnadak: Odgovorni za ratni zločin moraju da odgovaraju

SARAJEVO – Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je danas da BiH želi najbolje odnose sa Hrvatskom, i da se raduje skorom susretu s ministrom spoljnih i evropskih poslova Davorom Ivom Štirom, ali je dodao da svako ko je odgovoran za ratni zločin treba i da odgovara.

Uveren da Hrvatska deli to mišljenje, Crnadak je, povodom hapšenja 10 bivših pripadnika HVO u Orašju, rekao da gde god postoji sumnja treba sprovesti istragu.

Raduje ga, kazao je, i stav Hrvatske da podržava BiH na evropskom putu, te poručio da je BiH spremna da dostigne sve standarde, uključujući i standarde koji se odnose na pravosuđe.

„Isto sam tako uveren da Hrvatska s nama deli mišljenje da svako ko je odgovoran za ratni zločin treba da odgovara, da se gde god postoji sumnja treba sprovesti istraga i isto tako dok god nije dokazano da niko nije kriv“, naveo je Crnadak u izjavi za regionalnu N1TV.

Takođe, uveren je, kaže, da niko od BiH neće tražiti da ne procesuira one koji su odgovorni za ratni zločin zbog evropskog puta jer to jednostavno nije evropski standard.

Bivši pripadnici HVO uhapšeni su u ponedeljak u Orašju zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad Srbima tokom proteklog rata.

Inače, ranije danas ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vekio potvrdio je da je posetio uhapšene.

Hrvatski diplomata je za N1 TV ponovio da je Hrvatska zabrinuta zbog ovog hapšenja, da prati situaciju.

Upitan koja je bila svrha njegove posete, Del Vekio je rekao da je pritvorenima dao podršku i da im je saopštio da Hrvatska prati situaciju, s obzirom na to da su oni i državljani Hrvatske, te da će im biti obezbeđena puna materijalna, konzularna i svaka druga pomoć u skladu sa hrvatskim zakonima.

Foto Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh