• Gradovi

  Црно море пред кључањем

  После одлуке чланица НАТО-а у вези са пакетом мера о повећању броја војних вежби и обавештајних активности у Црном мору, а у светлу новембарског инцидента у Керчком мореузу, који повезује ово и Азовско море – све је извесније је да ће растућа тензија између САД и Русије добити „сигурно ново жариште”. После самита у Вашингтону којим су чланице НАТО-а обележиле 70. годишњицу савеза под вођством САД низом нових одлука, као и конкретне најаве да ће с Украјином и Грузијом радити на повећању броја војних вежби у Црном мору, Русија је одмах јуче одговорила вежбом ракетних гађања са својих бродова у овом мору.

  Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је изнео став савезника да је Русија употребила силу како би „илегално анектирала Крим и да наставља да повећава војне снаге у региону”. С друге стране, Москва подсећа да је на Криму 2014. године одржан референдум на коме се 96 одсто становника изјаснило да желе да се врате у састав Русије после насилне промене власти у Кијеву. Осим тога, 25. новембра су три ратна брода украјинске морнарице ушли у привремено затворене територијалне руске воде и неколико сати изводили маневре, не одговарајући на захтеве руских бродова који су их пратили да се зауставе. Сва три брода су задржана и касније превезена до луке у Керчу, а 24 украјинска морнара су приведена, укључујући и двојицу агената Службе безбедности Украјине.

  Шеф НАТО-а је најавио да ће према најновијој одлуци повећати број посета бродова НАТО Црном мору, радити на обуци поморских снага и обалске страже, увежбавању бржег реаговања на поморске маневре, заједничким вежбама и размени обавештајних података с Украјином и Грузијом, које при томе нису чланице Северноатлантске алијансе. Иако Русија овакве акције сматра провокацијом, Столтенберг је навео да приближавање НАТО-у ових двеју држава које излазе на Црно море не представља провокацију Русије, него да ове две државе имају право да бирају свој пут. Он је такође подсетио да се у Црном мору већ налази група бродова НАТО-а која изводи маневре с украјинским и грузијским бродовима.

  Стална представница САД у НАТО-у Кеј Бејли Хачинсон је уочи самита у Вашингтону најавила да алијанса намерава да повећа обавештајне активности, укључујући и ваздушне „како би се осигурало да украјински бродови имају безбедан пролаз кроз Керчки мореуз”.

  Уочи самита који је одржан у среду и четвртак, у склопу тема које су најављиване, неименовани извори су навели да ће се поморским вежбама и обуци украјинских и грузијских помораца придружити и бугарски. Међутим, јуче је министарка спољних послова Бугарске Екатерина Захаријева рекла да одлука НАТО-а да, као меру против Русије, појача своје присуство у црноморском региону не укључује распоређивање нових снага овог блока у бугарским територијалним водама Црног мора. Бугарска остаје при ставу да се спорови реше дијалогом.

  На одлуку НАТО-а реаговао је заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко, изневши став да је за Москву свако интензивирање НАТО-а у црноморском региону бесмислено са војног становишта. „Оно неће повећати безбедност ни самог региона ни самог НАТО-а, само ће бити пропраћено додатним војним ризицима”, истакао је Грушко и додао да одговорност за безбедност у региону треба да сносе саме црноморске државе. Москва је у сваком случају спремна „на сваки преокрет у војној безбедности у црноморском региону у случају реализације планова НАТО-а”, најавио је Грушенко и рекао да ће, уколико буду биле потребне додатне војнотехничке мере, оне бити и примењене.

  Председник Русије Владимир Путин више пута је скренуо пажњу на чињеницу да су бродови током прошлогодишњег инцидента незаконито ушли у територијалне воде које су биле руске и пре присаједињења Крима и назвао инцидент „бескрупулозном игром и заоштравањем ситуације како би се сузбили политички противници актуелних кијевских власти”.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com