• Crna Gora

  ЦРНОГОРСКE МУКЕ: ЗЕМЉА ГОРИ, А ЗБОГ НАТО ПАКТА НЕ СМЕЈУ ДА ПОТРАЖЕ ПОМОЋ РУСКО-СРПСКОГ ХУМАНИТАРНОГ ЦЕНТРА

  Pozar Ruski humanitarni centar NOVOSTIDANA.RSМинистарство за ванредне ситуације Русије не учествује у гашењу пожара на Балкану због политизације овог питања и административних препрека, изјавио је директор Српско-руског хуманитарног центра у Нишу Вјачеслав Власенко.

  „Постоје одређени политички моменти који некад негативно утичу. На пример, кад су прошле године горела Босна и Херцеговина и Хрватска Министарство за ванредне ситуације је нудило помоћ, док су наведене државе то одбиле, рекавши да ће се саме снаћи. У овом тренутку за пожаре, на пример, у Босни и Херцеговини они желе да искористе војне хеликоптере и хеликоптере УН и засад се нису обраћале за помоћ“, рекао је Власенко.

  Чланице НАТО-а Црна Гора и Хрватска, у којим посебно бесне пожари, могу послати само неколико авиона Canadаir, Airtractor и хеликоптере војске и полиције.

  „Kада су 2012. године гореле Србија и БиХ овде на аеродром у Нишу из Русије су стигли Ил-76, Бе-200 и Kа-32. Они су стигли брзо, буквално за пар дана, наравно, на захтев локалних власти“, навео је директор Центра.

  По његовим речима, хуманитарни центар сваког дана добија информације од Националног центра за кризне ситуације МВС Русије о ситуацији у региону. Информације се затим шаљу у сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије. Са другим државама региона не постоји међудржавни споразум о сарадњи при ванредним ситуацијама.

  „Наш центар предлаже свим тим државама да потпишу радни протокол — поједностављени документ који би омогућио да се макар оперативно размењују информације. Нажалост, немамо напретка. Питање политизације негативно утиче на то, а за пожаре нема административних препрека. Он се шири и Србијом и Босном и Хрватском, али реално постоје административне препреке“, нагласио је Власенко.

  Ситуација са пожарима на црногорском приморју данас је веома тешка, па је затражена и помоћ ЕУ.

  Наводи се да су председници општина Херцег Нови, Kотор и Тиват упутили захтев премијеру Душку Марковићу и Министарству унутрашњих послова за хитан ангажман авијације у гашењу пожара на Луштици, оцењујући да је ситуација алармантна и да треба тражити помоћ из региона

  Извор: Спутњик

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com