Gradovi

Crnoja odustao od registra izdajnika i agresora

ZAGREB – Nakon šoka koji je u hrvatskoj javnosti izazvala više puta data izjava ministra branitelja Mija Crnoja da će tražiti izradu registra „agresora i izdajnika“, ali i poruke potpredsednika vlade Bože Petrova da bi tako nešto moglo dovesti u pitanje buduću saradnju stranaka na vlasti, iz kabineta ministra branitelja je danas saopšteno da registara neće biti i da ministar o tome nikada nije govorio.

Izjava Crnoja da će tražiti izradu pomenutih registara, koju je on proteklih dana više puta ponovio, te izričito medijima rekao da od toga neće odustati, podržao je i zamenik premijera i lider HDZ-a Tomislav Karamarko, iz čije stranke novi ministar dolazi, a izrada registara izdajnika u Hrvatskoj bila je u centru pažnje i juče tokom primopredaje Ministarstva branitelja.

U najnovijem saopštenju, koje objavljuju hrvatski mediji, iz kabineta Crnoje se poručuje:

“Ovim putem želimo naglasiti da u fokusu novog ministra branitelja i njegovih suradnika neće biti bilo kakvi registri, nego puno važniji egzistencijalni, socijalni i zdravstveni problemi braniteljske populacije“. To je, tvrdi se, u svojoj izjavi medijima gospodin Mijo Crnoja jasno i naglasio.

U saopštenju se navodi da je nažalost, deo medija preneo nešto što novi ministar nije rekao.

„Naprotiv, ministar Mijo Crnoja jasno je rekao kako se Ministarstvo hrvatskih branitelja na čijem je čelu, neće baviti izradom nikakvih registara, te kako se svima koji su se na bilo koji način ogrešili o hrvatske zakone trebaju baviti sve nadležne institucije Republike Hrvatske“, navodi se u saopštenju.

Zanimljivo je, međutim, da je saopštenje iz kabineta Crnoje došlo neposredno nakon što je potpredsednik Vlade Hrvatske i lider nezavisne liste Most Božo Petrov poručio sinoć da registar izdajnika ne bi smeo biti odobren, jer bi to moglo dovesti u pitanje celu saradnju koalicionih partnera.

Petrov je to rekao tokom obilaska ministarstava u kojima je juče izvršena primopredaja.

„Nadam se da druga strana neće hteti da pošto-poto uvede registar i dovede u pitanje celu saradnju“, naveo je Petrov.

Iako se mnogi protive uvođenju takvih registara, na internetu je u subotu otvorena stranica na kojoj se, uz šaljive i domišljate komentare, mogu dobrovoljno upisivati svi građani „izdajnici“. Krajem jučerašjeg dana na spisku je bilo upisano više od 4.500 građana koji su sebe predstavili „izdajnicima“ u šaljivom tonu. U međuvremenu ta stranica je zbog preopterećenosti više puta padala.

Petrov koji, inače, nosi pozitivan utisak, nakon što je u nekim ministarstvima izvršena primopredaja, a o registru „izdajnika agresora“ još je rekao:

„Ako smo ušli u reformski sporazum, strane se moraju usuglašavati – taj deo čekam. Što se nas tiče, registar izdajnika nije nešto treba podržati“.

Upitan zna li koji bi izdajnici uopšte bili u tom registru, Petrov je odgovorio da nije stigao o tome da razgovara sa ministrom branitelja.

„Nije bilo ni vreme ni mesto“, kazao je šef Mosta.

Inače, novog ministra branitelja prate brojne nedorečenosti. Index.hr je objavio ranije da je Crnoja penzionisan u 40-toj godini, iako nije invalid i potpuno je zdrav, tvrdi se.

Danas, hrvatski mediji prenose pisanje magazina Nacional koji tvrdi da je Crnoja ležao u Remetincu zbog nasilničkog ponašanja. Ovaj magazin otkriva i da Crnoja godinama maltretira udovicu muškarca kojeg je ubio prošle godine likvidirani mafijaša Vinko Žuljević Klica. Crnoja je, takođe, jednom prilikom na autobuskoj stanici šakom udario vozača koji je trebalo da mu isporuči paket.

Maltretiranje žene, koja je inače invalid, traje već šest godina, a Crnoja je njenu imovinu zavario u garaži, dok je ona bila u bolnici, piše Nacional.

Nacional tvrdi da je Crnoja na sudu izgubio jedan spor te da je u tom istom sporu lagao i da godinama na sve moguće načine pokušava da sve to zataška.

„Evidentno se radi o čoveku koji ne poštuje pravni poredak zemlje“, zaključuje Nacional.

Mediji su objavili da je sporna i biografija Crnoja, u kojoj je, pored ostalog, upisana i pogrešna adresa. Ako se utvrdi, a to je dužnost Državnog tužilaštva, da Crnoja ne živi na adresi na kojoj je prijavljen mogao bi i krivično da odgovara, piše zagrebački Jutarnji list.

Ovaj zagrebači dnevnik otkriva da Crnoja zapravo živi već godinama s porodicom u naselju Podsused, ali je sa interfona uklonjena pločica s njegovim prezimenom.

Na toj adresi je prijavljena firma Rumica usluge u kojoj je Ružica Crnoja vlasnik i direktor, a Mijo Crnoja prokurist.

„Za prepostaviti je da se radi o ministru branitelja i njegovoj supruzi. Iste se osobe naime, pojavljuju u još jednoj firmi – Energija Benkovac s tom razlikom što je u njoj direktor i vlasnik Mijo Crnoja, a prokurist Ružica Crnoja. Osoba koja Miju Crnoju iz spomenutih firmi povezuju sa novim ministrom branitelja je Josip Vidović, inače sekretar HDZ-ovog Odbora za branitelje koji je i kandidirao Crnoju za ministra. Vidović se naime, navodi kao direktor i suvlasnik u Energiji Benkovac“, piše Jutarnji.

Foto Tanjug, Z. Žestić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh