• Gradovi

  CRTA: Ako se ne sprovede odluka Ustavnog suda izbori mogu biti neregularni

   

  CRTA: Ako se ne sprovede odluka Ustavnog suda izbori mogu biti neregularni

   

  Republička izborna komisija morala bi na predsedničkim izborima 2. aprila da sprovede odluku Ustavnog suda Srbije o proceduri održavanja izbora na Kosovu i Metohiji, jer bi u suprotnom neko mogao da podnese žalbu na neregularnost celog izbornog procesa pošto se radi o 106.000 birača, ocenio je danas programski direktor Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.

  Ustavni sud je 16. juna 2016. doneo odluku da se izborne procedure za održavanje izbora na Kosovu i Metohiji usaglase sa onima koje važe u centralnoj Srbiji.

  „Radi se o tome da su glasovi sa tih biračkih mesta prebrojavani u Vranju i Raškoj i 2014. i 2016. godine. Ustavni sud je to ocenio kao suprotno Ustavu i tražio da se i to sprovodi na teritoriji Kosova. Prema našim saznanjima, RIK je pre dva dana zatražio od Kancelarije za Kosovo i Metohiju da napravi procenu gde je to moguće učiniti. Na prošlim izborima glasalo je 55.000 od 106.000 birača i oni mogu značajno da utiču na rezultate“, naveo je Nedeljkov.

  Programski direktor CRTA istakao je da postoji mogućnost da se neko žali i obori izbore ukoliko se oni sprovedu suprotno odluci Ustavnog suda o kojoj niko ne želi da govori.

  „To bi dovelo u pitanje regularnost izbora jer se ne radi o nekoliko biračkih mesta već delu teritorije, pogotovo ako imamo u vidu da je reč o 106.000 birača, a da cenzus za ulazak u parlament, u zavisnosti od okolnosti, iznosi do 250.000 glasova“, zaključio je Nedeljkov.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com