Politika

Crvenela se Priština:Hiljade na protestu opozicije

kosovoFoto: Beta

Posle parade, najviši zvaničnici Kosova položiće cveće na grobove bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove i „legendarnog komandanta“ Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jašarija u Prekazu.

U 12 časova u centru Prištine počinju programi Ansambla narodnih pesama i igara Kosova „Šota“, dok u 20 časova Nacionalni balet prikazuje balet „Dasma“ (Svadba).

Istovremeno, u 14 časova na centralnom trgu Skenderbeg opozicione stranke organizuju, kako su najavile, „opštenarodni“ protest.

Nekadašni lider radikalog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti tvrdi da će to biti najveće okupljanje u istoriji Kosova, te da je uveren da će proteći mirno.

Reč je o radikalnom pokretu Samoopredejenje, Alijansi za budućnost Kosova i Inicijativi za Kosovo, koje gotovo pola godine drže kosovski parlament u blokadi zbog protivljenja formiranju Zajednice srpskih opština i sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Lideri opozicionih stranka navode da će to biti najveći protesti do sada i da će dovesti do kraja vlade, a predstavnici međunarodne zajednice apeluju da protesti budu mirni, piše danas portal Indeks onlajn.

Opozicija traži ostavku vlade i raspisivanje vanrednih izbora.

Na ulicama Prištine raspoređene su pojačane snage policije.

Vulin: Srbija nikada neće priznati Kosovo


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da Srbija nikada neće priznati Kosovo i Metohiju kao posebnu državu.

Povodom osme godišnjice od samoproglašenja nezavisnosti Kosova, Vulin je novinarima u Beogradu kazao da Kosovo nije država, zato što je oni koji žive na njenoj teritoriji ne prihvataju kao državu.

„Problem je što velike sile teško priznaju grešku, teško im je da prihvate da su priznali nešto što nije država“, rekao je Vulin nakon predstavljanja programa Evropske unije (EU) za zapošljavanje i socijalnu politiku.

Ministar je dodao da bi bilo dobro da međunarodna zajednica još jednom preispita Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh