Gradovi

Ćuprija na sporednom koloseku, traži „Kargo centar“

ĆUPRIJA – Železnička stanica u Ćupriji, koja je posle 130 godina pruge Beograd – Niš, izgradnjom nove dvokolosečne pruge Gilje-Paraćin, ostala na sporednom koloseku na „Koridoru 10“, traži od Železnice Srbije da bude želenički i drumski „Kargo centar“.

„Naša inicijativa naišla je na razumevanje, kod rukovodstva Železnice Srbije“, izjavio je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić.

„Na sastanku rukovodstva opštine i železnice kome je prisustovao i generalni direktor Železnice Srbije Miroslav Stojčić, ocenjeno je da je osnivanje Kargo centra u Ćupriji u obostranom interesu, a kada se interesi poklope onda se lakše dolazi do rešenja“, rekao je Erić, saopštila je danas Informativna služba Skupštine opštine.

Izgradnja železničkog i drumskog „Kargo centra“ u interesu je opštine, a Železnica tu ima svoje kapacitete, postoji poseban industrijski kolosek, a „Krago centar“ će znatno olakšati poslovanje špediterima čitavog regiona, ocenio je Erić.

Završetkom izgradnje deonice dvokolosecne pruge Gilje-Paraćin, kojom saobraćaju vozovi od novembra prošle godine, u stanicu u Ćupriju ulaze samo lokalni vozovi i vozovi namenski za potrebe

privrede Ćuprije.

Sav međunarodni transportni i putnički saobraćaj se odvija novosagrađenom dvokolosečnom prugom Jagodina-Gilje-Paraćin, koja ne prolazi kroz stanicu u Ćupriji, a Ćuprija je sa Paraćinom povezana „posebnim, trećim, kolosekom“.

Erić tvrdi da je „zbog propusta nekadašnje opštinske administracije Ćuprija ostala bez železničke stanice, a deo najkvalitetnijeg poljoprivrednog zemljišta je presečen novom prugom i uglavnom nedostupan“.

Dvokolosečna pruga Gilje-Paraćin, projektovana za brzine vozova do 160,2 kilomatara na sat.

Izgradila ju je Italijanska firma „Italiana costruzioni CAF“ sa podizvođačima iz Srbije, sredstvima kredita Evropske investicione banke. Investitor je J.P Železnice Srbije.

U okviru projekta izgradnje ove deonice pruge u toku je i rekonstrukcija stanice u Ćupriji.

Foto Tanjug/D.Aničić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh