Gradovi

Čurkin: Asadu prete posledice ukoliko ne sledi savete Moskve

MOSKVA – Predsedniku Sirije Bašaru Al Asadu prete teške posledice ukoliko ne sledi savete Moskve u rešavanju krize u Siriji, upozorio je danas ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin.

On je dodao da izjava Asada da želi da obnovi kontrolu nad čitavom zemljom nije u skladu sa ruskim diplomatskim naporima, prenela je francuska agencija AFP.

„Rusija je uložila mnogo u tu krizu, politički, diplomatski, a sada i vojno“, rekao je Asad za dnevnik „Komersant“ istakavši da Asad sada treba da odgovori na to.

On je ocenio da ukoliko Sirija bude pratila vođstvo Rusije u rešavanju krize, onda ima šansu da je prebrodi na „dostojanstven način“.

„Ukoliko oni na neki način skrenu s tog puta, a to je moje lično mišljenje, nastupila bi veoma teška situacija. To se odnosi i na njih same“, naveo je Čurkin.

Ruski ambasador pri UN smatra da ukoliko sirijske vlasti misle da „prekid vatre nije neophodan i da treba da se bore do pobede, onda će ovaj sukob trajati veoma dugo što je užasno i pomisliti“.

„Sirija je već na ivici raspada“, rekao je on istakavši da se, ipak, treba voditi onim što Asad radi, a ne govori.

Čurkin je, takođe, odbacio pozive nemačke kancelarke Angele Merkel da se zabrane letovi u Siriji radi zaštite civila istakvši da je o tome prekasno da se razgovara „u vreme kada svi lete i bombarduju“.

On je, međutim, poručio da je „teoretski moguće“ zamisliti da se takvi predlozi primene tokom procesa implementacije sporazuma o prekudu vatre u Siriji.

AP Photo/Mark Lennihan

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh