• Politika

  Cveće i sveće za žrtve pokolja u Pomoravlju

  svećeFoto: Guliver/Getty Images/Thinkstock


  Te noći „crne trojke“ četnika Draže Mihajlovića Ravaničke četničke brigade, u Jagodini suzaklale 24 osobe, u Ćupriji i Paraćinu po 12 osoba, potsetio je na Spomen kosturnici žrvama četničkog pokolja u Jagodini, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Jagodine Jovan Trbušcić.

  Taj zločin četnici su slavili kao svoj podvig i veliku pobedu, a njihov vođa Mihajlović, za ovaj i zločine širom Srbije je rehabilitovan, istakao je Trbuščić.

  „Klali su po kućama na očigled njihovih najbližih i majke dok su dojile decu, a žtrtve su bili ugledni građani: učitelji, profesori, sudije, apotekari, studenti, ucenici Gimnazije i

  Učiteljske škole, zanatlije, domaćice… a na nekima od njih je bilo i po 37 uboda kamom“, rekao je Tanjugu, član Republičkog odbora i predsednik Okružnog odbora SUBNOR-a za Pomoravski okrug Velimir Ostojić.

  Pokolji su učinjeni dok je trajao policijski čas koji je sprovodila armija fašističke Nemačke, što govori da je bio organizovan i izveden sa znanjem nemačkih okupacionih vlasti i vojske” , dodao je on i istakao da je reč „o nevinim civilima, koji nisu ratovali i nisu trebali stradati“.

  Ubijeni su pred oslobođenje zemlje od fašističkog okupatora a ovako svirepu metodu četnici su koristili da bi zastrašili narod, zanajući koliko su zlodela učinili i da se bliži kraj fašitičke okupacije i njihov, dodao je Ostojić.

  Četinici su svoje žrtve u Ćupriji te noći bacili u Mihajlovu jamu a u Paraćinu zločin učinili u Golubovačkoj šumi.

  Februarski četnički pokolj u Jagodini, Ćupriji i Paraćinu je jedan od najkrvavijih datuma u novojoj istoriji Srbije Pomoravlja i pamtiće ga pokoljenja, ocenio je Ostojić.

  U SUBNOR-u u Jagodini, imaju „materijal“ u čijim dokumentima stoji da je te noći bio planiran pokolj i u Svilajncu, ali je odložen za april u mestu Temiću nije izveden zbog rasula četnika.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com