Gradovi

Cvrtila: Oresković nema mnogo izbora, u suprotnom imamo krizu

ZAGREB – Odluka predsednice Kolinde Grabar Kitarović da smeni šefa hrvatske tajne službe Dragana Lozančića ukazuje da nema koordinacije između predsednice i premijera, koji sada i nema baš puno izbora i ako ne potvrdi tu odluku Hrvatska će imati krizu, poručio je danas stručnjak za bezbednost Vlatko Cvrtil.

Cvrtil je gostujući na RTL rekao da su takvu odluku predsednica i premijer po zakonu morali da donesu zajednički i da zajednički to saopšte javnosti.

“Dakle, dogovor je trebalo da postoji i taj dogovor uvek ukazuje da postoji koordinacija između dve grane izvršne vlasti. To se nije sada dogodilo i sada premijer Orešković nema baš puno izbora“, kazao je Cvrtila za RTL Danas.

Smatra da Oreškoviću nije ostalo ništa više već samo da potvrdi ono što je predsednica rekla.

„Ako on na neki način ospori njenu odluku, onda bi imali krizu, a nisam siguran da nam takva kriza sada treba“, dodao je Cvrtila.

Upitan je li predsjednica imala dobre razloge za smenu Cvrtila kaže da to nisu dovoljno dobri argumenti.

“Ono što smo videli u javnosti, možemo reći da nisu dovoljni argumenti, odnosno da su poprilično nejasni i nelogični. Prema tome, treba verovati da predsednica ima argumente i da njima može uveriti premijera. Ali isto tako bi bilo jako dobro da hrvatska javnost sazna nešto od tih razloga jer ova uopštena formulacija da je ‘prekršio zakon’ je vrlo opasna jer čovek na tako važnom mestu ne bi smeo da krši zakon“. istakao je.

A ako ga je kršio, kako je rekao ovaj stručnjak za bezbednost, on bi onda morao odgovarati za to, ne samo smenom, nego i na drugi način.

Foto Tanjug, Z. Žestić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh