Novosti online

Да ли Додик спрема излазну стратегију за референдум?

Од нашег сталног дописника

Бањалука – У изјави председника РС Милорада Додика – коју је дао пре неколико дана у Шамцу где је са српским премијером Александром Вучићем отворио новоизграђену основну школу – да ће приоритет у наредном периоду бити дат изјашњавању грађана о Дану РС, уместо о Суду и Тужилаштву БиХ, многи у Српској препознају као излазну стратегију за првобитно најављени референдум. „Референдум о Суду и Тужилаштву БиХ ће бити одржан, прошао је све процедуре и на властима РС је да одреде време одржавања.

Приоритет ће бити дат референдуму о одлуци Уставног суда БиХ у вези са одржавањем Дана Републике Српске, јер око тога постоји консензус у РС”, рекао је Додик у Шамцу. Након ове Додикове изјаве, опозиционари, који су све време оспоравали референдум тврдећи да је неозбиљан, наставили су критике и на рачун евентуалног пролонгирања или одустајања од првобитно најављеног референдума, за који је процедура доведена до краја и преостало је да се одлука објави у „Службеном гласнику РС”. Осим опозиционара из Савеза за промене референдуму, на ком би се грађани изјаснили о Суду и Тужилаштву БиХ и пракси наметања одлука од стране високог представника, успротивили су се и представници међународне заједнице, изузев Русије. Младен Иванић, члан Председништва БиХ из РС, раније је рекао да власти у Бањалуци треба да одустану од референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, јер за њега није тренутак, али да он због тога неће ликовати, али су из његове партије (ПДП) последње Додикове изјаве ипак оквалификовали као „политички кукавичлук”.

И Иванић је Додикову изјаву разумео као најаву да се одустаје од првог референдума, насупрот Недељку Чубриловићу, председнику Скупштине РС, који каже да се не тактизира са тим референдумом већ се настоје избећи све правне замке. Иванић каже како нема ништа против референдума за 9. јануар, али да питање треба да буде да се грађани изјасне да ли су за то да се 9. јануар слави као Дан републике, а не да ли су против одлуке Уставног суда БиХ. И друге партије из опозиционог Савеза за промене углавном су за то да се референдум о Дану РС треба одржати. Ставови да Бањалука треба додатно да размисли о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ чуле су се и из Београда. Први референдум, то јест онај о Суду и Тужилаштву БиХ, образложен је од стране власти у РС, које су га и расписале, између осталог, пристрасношћу правосуђа на нивоу БиХ у процесуирању ратних злочина, као и потреби да грађани РС кажу да ли подржавају праксу наметања закона од стране високог представника у БиХ. Осим да такву праксу не подржавају, у РС постоји општа сагласност да Суд и Тужилаштво БиХ не раде добро посао, са чим су сагласни и бројни у међународној заједници. Могућност референдума о Дану РС која се тек помиње, а који су начелно подржали и власт и опозиција, изнуђена је одлуком Уставног суда БиХ да прогласи неуставном прославу 9. јануара Дана РС, што је у Бањалуци протумачено као пуцањ у властиту ногу, а додатно потпомогнута тиме што Уставноправна комисија парламента БиХ није подржала предлог закона о Уставном суду БиХ који су предложиле странке из РС. Тај предлог је предвиђао одлазак троје страних судија из те институције, што је могућност која је остављена Дејтонским споразумом.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh