• Novosti online

  Да ли је Хашки трибунал задовољио правду или доказао пристрасност

  Истина о геноцидном пројекту, задовољење правде, смирај жртвама или још један доказ да је Хашки трибунал пристрасан, селективан и да је основан са циљем да Србе и њихове лидере прогласи искључивим кривцима за грађански рат у БиХ? Искључивост на једној или другој страни карактерише прве реакције, и у Србији и ван ње, на одлуку Жалбеног већа да додатно повећа затворску казну Радовану Караџићу. Било је и оних који су сматрали да ни доживотни затвор није довољна казна за једног од лидера босанских Срба.

  Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич каже да ЕУ у потпуности поштује одлуке Међународног механизма за ратне злочине. Она је позвала лидере са западног Балкана да подрже одлуке међународних трибунала и да не доводе у питање непристрасност процеса одлучивања. Како је рекла, коначна пресуда Караџићу пред Жалбеним већем Међународног механизма за кривичне судове односи се на неке од најтрагичнијих догађаја у новијој историји Европе, који укључују „ратне злочине, злочине против човечности и геноцид”.

  „ЕУ у потпуности поштује одлуке Међународног кривичног суда за бившу Југославију и Међународног механизма. Понављамо потребу за пуном сарадњом са Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове, као наследником Трибунала. ЕУ очекује да сви лидери у региону подрже одлуке међународних трибунала и да се уздрже од било каквих изјава или акција које доводе у сумњу независност или непристрасност процеса одлучивања”, поручила је Коцијанчичева и додала да су порицање или ревизионизам у супротности са најосновнијим европским вредностима.

  „Међународно кривично правосуђе не само да доприноси окончању некажњивости, већ и подстиче поверење и помирења у БиХ и региону у целини. ЕУ подржава и ефективно и ефикасно домаће процесуирање ратних злочина, како би допунила и пратила рад међународних трибунала”, навела је Коцијанчичева.

  Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић каже да пресуда мора да послужи као трајна опомена по погубност великосрпске политике.

  Хрватска влада поздравила је пресуду и сматра да је на основу доказног материјала и других пресуда требало повезати и с политичким и војним врхом тадашње Савезне Републике Југославије, под вођством Слободана Милошевића. У саопштењу из кабинета Андреја Пленковића наводи се да Влада Хрватске уједно сматра да је ово, како кажу, „још један разлог за суочавање с прошлошћу и одбацивање великосрпске политике и идеологије, чији су основни циљеви, као и методе, у овој пресуди означени као злочин против човечности”.

  Влада је изразила жаљење што Караџић није, осим за Сребреницу, осуђен и за геноцид у другим општинама у БиХ.

  „Надамо се да ће потврда личне одговорности Радована Караџића за неке од најстрашнијих злочина након Другог светског рата, попут геноцида у Сребреници, када је убијено више од 7.000 мушкараца и дечака Бошњака, или опсаде Сарајева, пружити барем минималну задовољштину жртвама и њиховим породицама”, наводи хрватска влада.

  Бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс каже да би био изненађен када би Ратко Младић имао успеха са својом жалбом, након пресуде изречене Радовану Караџићу.

  Комесарка Савета Европе за људска права Дуња Мијатовић је оценила да је правда превладала и да је борба против порицања ратних злочина сада важнија него икада.

  Посланица Демократске странке Александра Јерков изјавила је да је кривица увек индивидуална и да злочинци, укључујући и ратне злочинце, увек имају име и презиме, а да је једно од тих имена Радован Караџић.

  „Било би добро ако би нас ова пресуда подстакла да разговарамо о томе шта се то у наше име чинило, ко је то наводно у име српског народа убијао цивиле, али плашим се да то неће бити исход ни ове пресуде”, рекла је она.

  За лидера Либерално-демократске партије Чедомира Јовановића пресуда Караџићу је снажна опомена за регион и доказ колико је ратна политика погубна. Како је навео, пресуда је делимична, али недовољна сатисфакција за породице жртава које су страдале због Караџићеве политике.

  Покрет слободних грађана поздравио је пресуду Трибунала, уз оцену да адекватно санкционисање одговорних за ратне злочине знатно доприноси помирењу и да се осудама одговорних појединаца скида терет кривице са народа и отвара простор за нормалан суживот на Балкану.

  Западни медији: завршено једно од најзначајнијих суђења

  Западне агенције и медији преносе да је пресудом Радовану Караџићу окончано једно од „најзначајнијих суђења” за злочине почињене током сукоба на Балкану, уз оцену да ће ова пресуда имати „огроман одјек” у земљама бивше Југославије. Америчка агенција Асошијетед прес и британски Ројтерс пренели су вест из Хага под ознаком „хитно”.

  Би-Би-Си објашњава да су судије Жалбеног већа потврдиле Караџићеву осуду за геноцид у Сребреници 1995. године и пресудиле да је казна од 40 година била сувише блага, с обзиром на „обим и систематску осуду” злочина о којима је реч.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com