Novosti online

Да ли смо се заситили смартфона

У свету је прошле године продато 1,4 милијарде паметних телефона, 12 одсто више у односу на 2014. Иако је број импресиван, стопа раста је успорена, па аналитичари говоре о засићењу тржишта и предвиђају мање профите за водеће играче.

Два највећа произвођача изнела су не баш сјајне прогнозе на почетку године. И јужнокорејски „Самсунг” и амерички „Епл” очекују слаб раст продаје смартфона током ове године, што је изазвало нервозу инвеститора, навиклих на велике профите у овој индустрији.

Наследник Стива Џобса, Тим Кук, признао је крајем јануара да очекује пад продаје у текућем тромесечју у односу на прошлу годину, а „Епл” скоро две трећине прихода остварује управо од продаје „ајфона”. За последња три месеца 2015. године раст продаје је био најмањи откако је 2007. године избачен први телефон са знаком загрижене јабуке, пренео је „Вашингтон пост”. Акције „Епла” су после Кукових речи пале за 6,5 одсто (од јула су изгубиле 25 одсто вредности), док се „Самсунг” срозао за 2,5 одсто када је објавио пад продаје у сегменту мобилних уређаја у последњем кварталу 2015.

Према извештају „Ериксона” из прошле године, у свету има 2,6 милијарди корисника смартфона, а процењује се да ће их, упркос успореном расту, до 2020. године бити 6,1 милијарду

Према подацима фирме за истраживање тржишта Ај-Ди-Си и компаније „Стратеџик аналитикс”, упркос рекордној испоруци од 1,4 милијарде смартфона у прошлој години, у последњем тромесечју је забележен до сада најслабији раст, само шест одсто у односу на претходну годину. У Кини је чак забележен пад од четири процента због засићења тржишта и нестабилности тржишта.

За аналитичаре су ови подаци знак да је на тржишту дошло до извесног засићења паметним телефонима, посебно у Сједињеним Америчким Државама и другим развијеним земљама. Негативан тренд је најбоље осетио велики амерички ланац „Бест бај” који је у сезони празника забележио пад продаје смартфона од 7,2 одсто у односу на претходну годину.

Један од разлога је то што купци све дуже користе уређаје које већ имају, јер не виде потребу да сваке године купују нови који није значајније бољи. Многи су се зато у сезони даривања одлучивали за новотарије у виду наруквица и сатова који мере здравствене параметре и прате физичку активност корисника.

Цене ниже од 300 долара
Поплава јефтинијих уређаја снизила је просечну цену смартфона. Она ће ове године према проценама удружења ЦЕС (Consumer Technology Association) износити 283 долара, и први пут ће бити нижа од 300 долара. За поређење, 2010. године била је 440 долара.

Јефтинији апарати немају оно што има „ајфон”, али довољно су добри за већину купаца. Осим тога, данашњи уређаји са „андроид” системом нису оно што су били јуче. Сада се иза ниске цене често крије солидан уређај средњег квалитета, на шта „Епл” нема одговор, коментаришу аналитичари за „Вашингтон пост”.

Све у свему, за ову годину прогнозира се једноцифрени раст продаје смартфона свуда осим у Африци, где се очекује двоцифрен.

„Има још простора за раст тржишта, али углавном у регијама у развоју, где корисници прелазне са класичних мобилних телефона на смартфоне. Али чак и тамо биће условљен укупном економском ситуацијом”, оценио је аналитичар Патрик Мурхед за сајт „Computerworld”.

Без обзира на прогнозе, не очекује се промена стратегије два највећа играча. „Самсунг”, који држи 22 одсто тржишта, за десетак дана требало би да представи нови уређај у премијум класи „галакси ес 7”, док ће „Епл” (удео од 16,1 одсто) вероватно да избаци „ајфон 7” на јесен.

Кинески „Хуавеј” придружио се елитном клубу испоручивши прошле године први пут више од сто милиона смартфона, што му је обезбедило треће место по тржишном уделу (осам одсто). Ипак, и његов раст се успорава због жестоке конкуренције на азијском тржишту. Кинески „Сјаоми” је задржао пету позицију са пет одсто удела на светском тржишту, одмах иза „Ленова” којем спајање са „Моторолом” није донело успех и практично су заједно продали мање смартфона него кад су се удружили 2014. године.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh