• Politika

  Da li ste za Dimitrovgrad ili Caribrod? (ANKETA)

  Dimitrovgrad ili Caribrod?Foto: screenshot/youtubeDimitrovgrad ili Caribrod?

  Dimitrovgrad je ime dobio 1950. godine po poznatom bugarskom komunističkom revolucionaru Georgiju Dimitrovu.

  Do sada su se u dva navrata građani te pogranične opštine izjašnjavali o vraćanju starog imena – 1996. godine i na referendumu 2004. godine, ali je većina građana bila za sadašnji naziv.

  Predsednik Skupštine opštine Dimitrovgrad Dragan Mančev rekao je agenciji Beta da je na referendumu 2004. godine za sadašnje ime bilo 2.586 građana, a za stari naziv 1.786 građana.

  On je naveo da je 11 godina posle toga ponovo pokrenuta inicijativa za promenu imena i da ju je podržalo 24 odbornika, dok je petoro bilo uzdržano.

  Prema njegovim rečima, inicijativa će biti upućena nadležnom Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

  O tome treba da se izjasni Vlada Srbije, a konačnu odluku, na osnovu zakona o teritorijalnoj organizaciji, donosi republički parlament. Mislim da bi trebalo organizovati novi referendum na kome bi se građani izjasnili„, rekao je Mančev, dodajući da je on za aktuelno ime grada.

  Ukoliko ipak dođe do promena naziva grada, mislim da neki veliki trošak građani ne bi imali jer bi dokumente menjali tek kad isteknu, kazao je Mančev.

  Direktorka Gimnazije „Sveti Kirilo i Metodije“ u Dimitrovgradu Snežana Simeonova podržava inicijativu za povratak starog imena grada.

  Decenijama građani naše opštine svoj grad zovu Caribrod. Ne znam čemu opet inicijativa kad je ovaj zahtev nadležnim organima predat još 2008. godine. Od tada nema nikakvih odgovora. Treba da se završi procedura koja je ranije pokrenuta„, rekla je Simeonova.

  Skupština opštine Dimitrovgrad ima 29 odbornika. Vladajuću većinu od 20 odbornika čine SNS, SPS, Pokret socijalista i Partija Bugara u Srbiji, dok su u opoziciji „Zajedno za Srbiju“ i Demokratska partija Bugara u Srbiji.

  Da li bi mesto trebalo da se zove Dimitrovgrad ili Caribrod?
  • Caribrod
   56%
   227
  • To me uopšte ne zanima
   29%
   120
  • Dimitrovgrad
   15%
   60

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com