Novosti online

Да ли су амерички дронови „на правој страни историје“

Берлин – Мислила сам да сам на правој страни историје, а данас знам да нисам – каже Лиса, бивши аналитичар слике при америчкој војсци задужена за идентификацију потенцијалних мета дронова на авганистанском ратишту. Лиса је награђена за идентификацију 121.000 мета, а сада каже да сматра да је одговорна за исти толики број живота. Лиса је ратни ветеран, сада „звиждач” у афери која прети да у САД надмаши славу оне везане за случај Сноуден.

Заједно са Хедер и Данијелом актерка је и америчког 90-минутног документарног филма „Национална птица” Соње Кенебек, који је изазвао велико интересовање у програму Берлинале Специјал 66. Берлинског фестивала.

Овај филм чији су извршни продуценти Вим Вендерс и Ерол Морис, најдиректније могуће осветљава чињенице да су предаторски дронови, тешко наоружане беспилотне летелице које су америчке оружане снаге и ЦИА користиле и користе у зонама ратних дејстава у Авганистану, али и Јемену и Сомалији, убијали и цивиле и то у зонама без борбених дејстава. Управо о томе, уз максимално поштовање неодавања строго поверљивих података са ознаком „државна тајна”, у Соњином филму сведоче три бивша припадника „Дрон програма”.

Три бивша војника са тешким посттрауматским синдромом о чијој заштити данас брину про боно адвокати. Али и психолози, јер се тешко носе са грижом савести што су као појединци одређивали терористичке мете за ликвидацију на основу наређења званичника САД, ЦИА и Пентагона, а својим очима виђали како су међу метама и цивили. Чак и жене са малом децом.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh