• Društvo

  Да ли већ постоји вакцина против вируса корона?

  Данас је председник Републике Александар Вучић, на градилишту нове кардиоваскуларне болнице у Београду, пред окупљеним новинарима изјавио следеће: „Ми смо у разговорима с једном земљом која је завршила вакцину и која већ, на угроженој популацији и на посебно предвиђеној популацији, не тестира, већ даје ту вакцину. Завршили су с тестирањем. И ми се надамо да пре краја године имамо вакцину.“.

  Нешто касније, на редовној конференцији за штампу, чланови Кризног штаба за борбу против епидемије су одговарали на новинарска питања постављена управо поводом изјаве председника.

  Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство, је одлучно устврдио: „Сигуран сам да председник није рекао да је вакцина готова.“.

  Дарија Кисић Тепавчевић, професор Медицинског факултета у Београду и помоћник директора Института за јавно здравље Србије је, такође, била врло јасна: „Све те, још, вакцине, су потенцијалне вакцине. Ни једна вакцина није направљена, завршена и прошла све фазе; налазе се у различитим фазама.“.

  Можда је сувишно подсећати читаоце да су двоје поменутих чланова Кризног штаба лекари, потпуно стручни да говоре о вакцинама.

  На жалост, и даље добијамо противречне информације у вези с пандемијом ковида 19. Да ли вакцина против ове болести постоји негде у свету или не? Уколико постоји, где се то примењује и на којој популацији? Како то да почетак примене вакцине није била ударна вест у домаћим и страним медијима?

  У домаћим медијима је било садржаја који говоре о развоју вакцине против ковид 19 у више земаља, међу којима су САД и Уједињено Краљевство. Можда је најзанимљивији текст данас објављен на порталу „Спутник“ на српском језику, на адреси https://rs.sputniknews.com/rusija/202007151123015222-proizvodnja-ruske-vakcine-pocinje-u-avgustu/. „Спутник“ тврди да ће прве количине вакцине, коју је развио руски Институт „Гамалеј“, бити произведене током наредног месеца, да ће до краја године бити произведено око 200 милиона доза, а следеће године око три милијарде доза.

  У сваком случају, лепо би било да Кризни штаб и највиши државни функционери размењују међусобно информације и да пред јавност излазе с усаглашеним обавештењима.

   

  Ниш, 15. јул 2020. године

   

  Драгана Костић

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com