• BG

  Đaci otputovali na Krf

  BEOGRAD – Đaci generacije 17 palilulskih osnovnih škola otputovali su danas na nagradno putovanje na Krf u okviru projekta “Stopama naših predaka“, koje zajednički organizuju Srpska pravoslavna crkva i Gradska opština Palilula.

  Uz đake generacije sa Palilule na Krf su otputovali i đaci koji su bili najbolje plasirani na konkursu Svetosavskog zvonca u okviru literarnih likovnih, muzičkih i video radova na temu “Porodica“, zatim najbolji đaci iz veronauke iz Republike Srpske, Federacije BiH i Crne Gore, kao i đaci generacije osnovnih škola sa teritorije opština Stara Pazova.

  Đake su na Krf ispratili patrijarh srpski Irinej i predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Jovičić, a prethodno je u Sabornoj crkvi održan moleban za njihov put koji je služio patrijarh.

  “Stopama naših predaka je projekat koji traje od 2012. godine sa blagoslovom patrijarha Irineja i do sada je sa nama išlo više od 200 dece, a ove godine vodimo novih 46 najboljih đaka iz čitavog regiona – Republike Srpske, Federacije BiH, Crne Gore i Srbije, a idu i deca iz Ruske škole koja funkcioniše pri ambasadi Rusije u Beogradu“, rekao je vođa projekta i član redakcije Svetosavsko zvonce Dimitrije Stikić.

  On je istakao da će deca na Krfu boraviti 12 dana, a da će tom prilikom za njih u kampu biti organizovane radionice iz srpskog, ruskog i grčkog jezika, književnosti, veronauke, ikonopisa, istorije, glume…

  Prema njegovim rečima, deca će imati priliku i da obiđu kulture spomenike, svetinje i ostrvo Vido.

  “Specijal je što obnavljamo spomenike iz Prvog svetskog rata koji su bili zapušteni do 2012 godine kada smo se mi pojavili“, rekao je Stikić.

  Jovičić je naveo da je reč o prelepom projektu i da se opština Palilula uključila u ogroman projekat sa SPC.

  “Đaci će provesti 12 dana na Krfu gde će se upoznati sa našom tradicijom, istorijo i svim dešavanjima i strahotama koje je naša vojska imala za vreme Prvog svetskog rata“, rekao je jovičić.

  On je apelovao i na ostale predsednika opština kako u Beogradu, tako i šire da podrže projekat.

  Jedan od đaka koji je krenuo put Krfa je i Konstantin Vukić sa Cetinja kome je drugi put da učestvuje u projektu.

  “Prvi oput je ostavio utisak na mene i poželeo sam opet da idem“, rekao je Vukić dodajući da će put pamtiti čitav život.

  Patrijarh je poručio đacima da je Grčka hrišćanska pravoslavna zemlja sa puno crkava i narodom koji je odan svojoj veri i crkvi.

   

  Preview

  PATRIJARH SRPSKI IRINEJ, DJACI, ALEKSANDAR JOVICIC

  Slide

  PATRIJARH SRPSKI IRINEJ

  Slide

  PATRIJARH SRPSKI IRINEJ RAZGOVARA SA DEVOJCICOM

  Slide

  PATRIJARH SRPSKI IRINEJ, DJACI, ALEKSANDAR JOVICIC

  Slide

  PATRIJARH SRPSKI IRINEJ I DJACI

  Slide

  DJACI

  novostidana.rs

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com