• BG

  Dačić: Članstvo u EU glavno strateško opredeljenje Srbije

   

   

  Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je članstvo u Evropskoj uniji glavno strateško opredeljenje Srbije i da je ovogodišnja strategija Evropske komisije za proširenje Unije potvrdila značajan pomak Beograda u reformama.

  Na skupu „Održivi oporavak na Balkanu? Srbija u vodećoj ulozi“, Dačić je rekao da su pred EU brojni izazovi migrantska kriza, izbori za Evropski parlament sledeće godine, rekompozicija u institucijama Unije i Bregzit, ali da oni ne treba da budu izgovor da Srbija ne nastavi put istim tempom.

  „Ti izazovi mogu imati uticaj na put Srbije ka EU, ali oni ne mogu da budu izgovor. Ne sme se dogoditi da zbog njih bude ugrožen postignut rezultat“, kazao je Dačić pred brojnim predstavnicima diplomatskog kora.

  On je naveo da je važno da poruke Brisela kandidatima za članstvo budu odlučnije, pre svega zbog gradjana tih zemalja.

  Dodao je da Srbija podržava da sve zemlje u regionu budu članice EU i da se raduje uspehu svake od njih.

  „Vidim da ovde sede zajedno ambasadori zemalja koje su medjusobno ratovale i taj primer treba i mi da sledimo i da nastavimo da ubrzavamo naš korak. Ima više stvari koje nas povezuju od onih koje nas dele, ali nisam siguran da smo svi toga svesni“, rekao je šef srpske diplomatije.

  On je kazao i da Zapadni Balkan ima mnogo potencijala za razvoj i da bi voleo da 2025. godina ne bude termin ulaska Srbije u EU koji će „stalno biti odlagan“.

  „Nadam se da ćemo svi biti u dobroj formi kada udjemo u EU, ako ona opstane do tada. A i ako opstane, najveća opasnost (po nju) biće kad svi mi udjemo tamo“, rekao je Dačić.

  Naveo je i da je izgradnja puta Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač najviši infrastrukturni prioritet i da je veća finansijska podrška EU za infrastrukturno povezivanje neophodna svima u regionu.

  „Ti projekti su od vitalnog značaja za razvoj regiona i Evrope u celini“, dodao je Dačić.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com