Politika

Dačić Evropljanima: Kod nas ih nećete „parkirati“

dačićFoto: MIP Srbije/Ognjen Stevanović

Na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata u Amsterdamu Dačić je upozorio da bi za Srbiju i za čitav region bilo posebno opasno ukoliko bi došlo do lančane reakcije drastičnog smanjenja propusne moći ili zatvaranja granica, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Time bi se, kako je upozorio, zaustavio protok emigranata i uzrokovalo njihovo masovnije i duže zadržavanje na teritoriji Srbije, što bi za nas predstavljalo izuzetno opterećenje. Srbija takođe, kako je rekao, nije u mogućnosti da primi nazad emigrante koji su tranzitirali preko naše teritorije, a nisu dobili azil u EU, jer za to nemamo niti kapaciteta niti sredstava niti smo prva zemlja ulaska.

Spremni smo za svoju kvotu

Iako nismo država članica EU, spremni smo da učestvujemo čak i u sistemu kvota i da prihvatimo jedan broj emigranata, u meri i na način koji bude dogovoren sa EU, pod uslovom da su se opredelili da ostanu trajno u Srbiji, dodao je Dačić. Prema njegovim rečima, u 2015. godini, Srbija je registrovala, primila i zbrinula oko 600.000 emigranata, što je skoro 26 puta više nego u celoj 2014. godini, a njihov broj će u ovoj godini, po svemu sudeći, biti i veći. Poređenja radi, ove godine na teritoriju Srbije ušlo je oko 63.000 iregularnih emigranata, a od svih tih ljudi, tek njih 600 podnelo je zahtev za azil u Srbiji, naveo je on. Dačić smatra i da se u ovom momentu ne može predvideti koliko će ovaj trend trajati, ali da nije u pitanju trenutna kriza.

On je podsetio da je Srbija spremna da pruži privremeni smeštaj za nekoliko hiljada emigranata i da je sopstvenim sredstvima opremila dodatne smeštajne kapacitete za 3.000 ljudi, te da nastoji da to učini za još 3.000, ukoliko nam bude pružena konkretna finansijska podrška EU.

To je više nego što su ponudile neke zemlje EU, rekao je on i dodao da je Srbija jedina zemlja koja nije članica EU koja je na makedonsko-grčku granicu uputila 20 pripadnika MUP-a i izrazila nameru da poveća ovaj broj.

Osim toga, na donatorskoj konferenciji za Siriju, održanoj u Londonu pre dva dana, Srbija je izdvojila 500.000 evra za pomoć sirijskoj deci putem UNICEF-a.

„Sve vreme krize bili smo i ostaćemo predvidljiv i kredibilan partner Evropske unije“, istakao je Dačić.

„Međutim, bez obzira na potrebu da budemo solidarni i na sve razumevanje i empatiju koje imamo prema onima koji su se uputili na put nade ka boljem životu, mi ne možemo dozvoliti da se teret prebaci na nas, odnosno da se Srbija pretvori u svojevrsni sabirni centar, parking za emigrante“, naglasio je on.

Dačić je naglasio da je za Srbiju kao kandidata za članstvo u EU i veoma opterećenu tranzitnu zemlju na balkanskoj ruti, od ključne važnosti da EU postigne jedinstven stav i usaglasi sveobuhvatno rešenje.

On je ocenio da je najbitnije da se sa implementacijom onoga što se dogovori otpočne odmah, jer se već na proleće može očekivati još veći priliv emigranata, a Srbija je spremna da uzme učća i prihvati svako održivo rešenje koje bi bilo zajednički dogovoreno i u interesu svih, uključujući i nas na Balkanu.

On je naglasio značaj uspostavljanja sistema ranog obaveštavanja o svakoj novoj meri koja se sprovodi u zemljama krajnje destinacije, kako bi sve zemlje na ruti bile unapred informisane o promeni režima na granicama i bile u mogućnosti da im se prilagode.

HAN: SRBIJA I MAKEDONIJA NE SMEJU BITI STOVARIŠTE IZBEGLICA

Srbija i Makedonija, kao kandidati za članstvo u EU, ne smeju postati „stovarište“ za izbeglice koje odatle ne mogu da idu dalje, već se mora naći evropsko rešenje za izbegličku krizu, izjavio je evropski komesar za proširivanje Johanes Han.

Mađarski ministar Peter Sijarto je novinarima istovremeno rekao da je i dalje bitno da se granice EU zaštite na jugu, jer na hiljade imigranata svakodnevno prelaze evropske spoljne granice, „dok je jasno da južna granica šengenske zone nije zaštićena“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh