• Gradovi

  Dačić: Hrvatska bi mogla opet da nas blokira

  Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da tempo pregovora Srbije za članstvo u Evropskoj uniji (EU) ne odražava njen stvarni napredak u reformama i regulisanju odnosa sa susednim državama i požalio se na moguću hrvatsku „blokadu“ tog procesa.

  „Zadovoljan sam našim pristupom pregovorima, ali nisam zadovoljan brojem zatvorenih i otvorenih pregovaračkih poglavlja. Čini mi se da tempo otvaranja pregovaračkih poglavlja ne odražava realno stanje, koliko je zapravo Srbija sama napravila, već koliko su članice saglasne. Hrvatska nas je krajem prošle godine blokirala i nemam iluzija da se to neće ponoviti“, rekao je Dačić.

  U intervjuu za ljubljanski list Dnevnik od utorka, Dačić je rekao da je Srbija opredeljena za dijalog, ali da ne može pristati da je neko ponižava bez razloga i argumentacije.

  „Želimo da se nesuglasice (sa Hrvatskom) prevazidju mirnim, političkim i diplomatskim putem, kao u slučaju Prištine i Sarajeva“, rekao je Dačić i pozvao Hrvatsku da se distancira od pojava rehabilitacije ustaštva i NDH.

  Dačić na predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji očekuje uverljivu pobedu Aleksandra Vučića u prvom krugu i održavanje političkog jedinstva.

  „Treba nam jedinstvo i to može osigurati samo Vučić, svojom pobedom u prvom krugu predsedničkih izbora“, rekao je on.

  Dačić je naveo i da je „ono što se dešava na Kosovu i Metohiji u suprostnosti sa vrednostima EU“, ocenivši da bi Priština mogla da destabilizuje region svojim nepromišljenim potezima.

  „Kada govorimo o situaciji u našem delu Evrope, moramo nažalost da i dalje koristimo reč ‘krhka’, posebno imajući u vidu Kosovo i Metohiju. Srbija se zalaže za konstruktivan dijalog i rešavanje otvorenih pitanja isključivo političkim i diplomatskim sredstvima“, izjavio je šef srpske diplomatije za slovenački list.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com