• Gradovi

  Dačić: Hrvatska, BiH i Srbija su centralni trougao

  SARAJEVO – Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija su centralni trougao u ovom trenutku balkanske politike, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić i dodao da misli da u tom trouglu niko četvrti nije potreban.

  Dačić je u intervjuu za Anadoliju rekao da bi lideri tri zemlje otvorena pitanja rešavala najbolje sami bez bilo čijeg mešanja sa strane.

  „Srbija želi političku stabilnost u regionu, razgovore i dijalog, te da gleda u budućnost, pri tome neće menjati svoju politiku i retoriku i neće dozvoliti da je bilo ko ponižava“, rekao je Dačić u odgovoru na pitanje o aktuelnoj polemici između političara u Bosni i Hercegovini i Srbiji o pitanju obeležavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

  Dačić je istakao da je Vlada Srbije, kako je rekao, svi mi, uložili mnogo u političku stabilnot u regionu.

  |Pokrenuli smo i dijalog sa Prištinom, Vučić je bio u Srebrenici, tamo je zamalo izbegao ubistvo, a do dana današnjeg niko nije saopštio ni ko ga je napao, niti ko je to organizovao“, rekao je ministar.

  Podsetio je i da je svet pozdravio odluku premijera Vučića da prošle godine prisustvuje obeležavanju godišnjice u Srebrenici, te dodao da je Srbija donirala Srebrenici određena sredstva, „ne da bi, kako oni kažu, kupila neku njihovu naklonost, nego da bi pomogla razvoj tog kraja“.

  „Ceo svet je pozdravio takve korake, a načelnik opštine Srebrenica, očigledno u dogovoru sa Bakirom Izetbegovićem i delom bošnjačkih političara, namerno drži ratno-huškačku retoriku, koja neda da se vodi politika pomirenja, nego nas stalno vraća u konflikte iz prošlosti. Mi smo otvoreni za razgovore, ali Srbiju niko ponižavati neće“, poručio je Dačić.

  Govoreći o Predlogu rezolucije o Srebrenici upućene Narodnoj skupštini Srbije, koju su predložile poslaničke grupe LDP-SDA Sandžaka i LSV-Zelena stranka, Dačić je istakao da je srpski parlament jedini, u kojem sede predstavnici svih naroda bivše Jugoslavije, koji je osudio zločine nad nekim drugim narodom.

  „Kada Parlament BiH, Hrvatske i drugi usvoje bilo koji dokument u kojem se osuđuje zločin protiv Srba, onda može neko eventualno nešto da nam prigovori. Mi smo tu rezoluciju ili deklaraciju doneli, pozivajući se i na presudu Međunarodnog suda pravde. A to što su neki poslanici predložili sada, znate, ono što nije prošlo u Savetu bezbednosti Ujedninjenih nacija, pa ne očekujete valjda da će proći u Skupštini Srbije“, rekao je on.

  Foto Tanjug/S.Ilić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com