Politika

Dačić: I Vojsci Srbije imunitet na teritoriji NATO

dačić,spsFoto: Beta/Miloš Miškov

„Vlada Srbije vodi jasnu politiku – vojna neutralnost, članstvo u EU i prijateljski odnosi sa Rusijom“, naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

Dačić podseća da je Okvirni dokument, kojim je Srbija i formalno postala učesnica Programa Partnerstvo za mir, 14. decembra 2006. godine u Briselu potpisao tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

„Nakon toga je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić 5. septembra 2007. godine uručio u sedištu NATO-a Prezentacioni dokument kojim su definisane oblasti saradnje sa NATO. U to vreme je, da podsetim, premijer Srbije bio Vojislav Koštunica. Sve što je do danas rađeno u saradnji sa NATO definisano je u ovim dokumentima, uključujući i IPAP kao viši oblik saradnje. Ni u jednom aktu Vlade Srbije nije predviđeno učešće u Akcionom planu za članstvo, što NATO poštuje“, naveo je Dačić.

I SOFA sporazum /Status of Forces Agreement/ i sporazum o logističkoj podršci imaju sve države partneri, objasnio je Dačić i precizirao da se u slučaju Srbije time stvaraju uslovi za modernizaciju Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu.

On ističe da je SOFA dvostrani sporazum, tako da privilegije uživaju i oružane snage Srbije na teritoriji NATO-a, za razliku od sporazuma koji je potpisao Tadić sa Kondolizom Rajs, koji daje privilegije samo američkoj vojsci, sa čim se saglasila Koštuničina Vlada.

Kada je reč o Nišu i tamošnjem humanitarnom centru, Dačić, koji je i ministar spoljnih poslova Srbije, podsjeća da je pre nekoliko godina prilikom posete tadašnjeg predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva, u prisustvu Tadića, potpisan Sporazum o saradnji u oblasti vanrednog humanitarnog reagovanja, sprečavanja elementarnih nepogoda i tehnogenih havarija i uklanjanja njihovih posledica.

Ovi dokumentom je, kako je naveo, definisano osnivanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu i određeno da rusko osoblje uživa pravni status utvrđen za administrativno i tehničko osoblje Ambasade Rusije, u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

„Nikada nije bilo reči o njihovom diplomatskom statusu“, poručio je Dačić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh