Novosti online

Дачић: Лажна забринутост и бескрупулозни напади на владу

Потпредседик Владе Србије Ивица Дачић је, поводом напада на Владу Србије да земљу води у НАТО, те да се Србија сувише приближила Русији, поручио да је у оба случаја реч о лажној забринутости и изговору за још један бескрупулозни напад на Владу Србије, која води јасну политику: војна неутралност, чланство у ЕУ и пријатељски односи са Русијом.

Дачић подсећа да је Оквирни документ, чиме је Србија и формално постала учесница Програма Партнерство за мир, 14. децембра 2006. у Бриселу потписао тадашњи председник Борис Тадић.

„Након тога је министар спољних послова Вук Јеремић 5. септембра 2007. уручио у седишту НАТО-а Презентациони документ, којим су дефинисане области сарадње са НАТО-ом. У то време је, да подсетим, премијер био Војислав Коштуница. Све што је до данас рађено у сарадњи са НАТО дефинисано је у овим документима, укључујући и ИПАП као виши облик сарадње. Ни у једном акту Владе Србије се не предвиђа учешће у Акционом плану за чланство, што НАТО поштује”, навео је Дачић у писаној изјави достављеној медијима.

И СОФА споразум и споразум о логистичкој подршци имају све државе партнери, објаснио је и прецизирао да се у случају Србије овим стварају услови за модернизацију Техничко-ремонтног завода у Крагујевцу.

А кад је реч о СОФИ са НАТО, то је двострани споразум, тако да привилегије уживају и наше оружане снаге на територији НАТО-а, за разлику од споразума који је потписао Тадић са Кондолизом Рајс, који даје привилегије само америчкој војсци, са чим се сагласила Коштуничина влада, истакао је Дачић, који је и министар спољних послова Србије.

Када је реч о Нишу, владе Русије и Србије су 20. октобра 2009. године, Дачић подсећа да је приликом посете председника Дмитрија Медведева, у присуству Тадића, потписан Споразум о сарадњи у области ванредног хуманитарног реаговања, спречавања елементарних непогода и техногених хаварија и уклањања њихових последица.

Њиме је, каже, дефинисано оснивање Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, као и да руско особље ужива правни статус утврђен за административно и техничко особље Амбасаде Русије, у складу са Бечком конвенцијом о дипломатским односима из 1961. године.

„Никад није било речи о њиховом дипломатском статусу”, поручио је Дачић. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh