Gradovi

Dačić: Nećemo dozvoliti da izbeglice ostanu na Balkanu

Dačić: Nećemo dozvoliti da izbeglice ostanu na Balkanu

MINHEN – Srbija je spremna za posledice najavljenog zatvaranja austrijske granice za izbeglice, ali neće dozvoliti da se taj problem reši tako da one ostanu na zapadnom Balkanu, poručio je danas prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić, koji učestvuje na 52. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, rekao je da ga je austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc obavestio da namerava da zakaže hitnu sednicu ministara spoljnih i unutrašnijih poslova zemalja na balkanskoj ruti za 24. februar.

Tada se, kako je naveo, očekuje da već počnu problemi izazvani zatvaranjem austrijske granice, što će izazvati posledice duž cele zapadnobalkanske rute.

„Mi spremno čekamo ove događaje, imaćemo human odnos prema izbeglicama i migrantima, ali ćemo sigurno zaštititi naše nacionalne i državne interese odnosno nećemo dozvoliti da neko reši taj problem tako što zamišlja ili planira da oni ostanu na Zapadnom Balkanu. To neće biti moguće“, rekao je Dačić.

Minhenska bezbednosna konferencija je jedan od najvećih skupova na svetu vezano za pitanja međunarodne politike, bezbednosti i odbrane, koja je i ovog puta okupila veliki broj najvažnijih svetskih lidera i stručnjaka koji se bave ovom oblašću.

Najvažnije teme konferencije su, kako je naveo, borba protiv terorizma, borba protiv Islamske države, pitanje migranske krize, ali i geopolitički odnosi, tako da se očekuje nastup najznačajnih svetskih lidera – ruskog premijera Dimitrija Medvedeva, državnog sekretara SAD Džona Kerija, pa do čitavog niza ministara spoljnih poslova, premijera i predsednika prisutnih zemalja u Minhenu.

„Mislim da je veoma važno da smo mi ovde izneli stav Srbije da želi da bude konstruktivan faktor kada je reč o miru i stabilnosti. Takođe dajemo i veliku podršku međunarodnoj borbi protiv terorizma, kao i migrantskoj kriz“, rekao je on.

Dačić je pored učešća na konferenciji, imao i niz bilateralnih susreta sa svojim kolegama iz sveta, ali i iz regiona, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Između ostalog razgovarao je sa minstrom spoljnih poslova Italije i Luksemburga Paolom Đentilonijem i Žanom Aselbornom.

Takođe na konferenciji su prisutni i premijer Crne Gore Milo Đukanović, Predsedavajući Saveta ministara BiH Zvizdić, i predsenica Hrvatske Kolinda-Grabar Kitarović, kao i makednonski predsednik Đorđe Ivanov i slovenački predsednik Borut Pahor, rekao je Dačić.

Preview

IVICA DACIC

Slide

Slide

IVICA DACIC

IVICA DACIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh