• Nacionalne Novosti

  Novi sukobi u novoj Vladi Srbije, prepucavanja potpredsednika Dačića i Ljajića

  „Stranka Rasima Ljajića govori protiv mene, a svi se oni kriju iza Vučića“, ocenio je Dačić.

  Prema njegovim rečima, to bi bilo isto kao kada bi obnovio zahtev za smenu Ljajića jer je, kako je Dačić istakao, u čitulji Aliji Izetbegoviću napisao „dragi predsedniče“.

  BEOGRAD – Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić večeras je poručio potpredsedniku vlade i ministru trgovine Rasimu Ljajiću da izmišlja temu, „jer od njega niko, pa ni šef srpske diplomatije, nije tražio podršku niti rehabilitaciju Slobodana Miloševića“.

  „On, kao ni njegova stranka, nijednom rečju nisu pomenuli temu o kojoj govorim, a to je činjenica da Slobodan Milošević ni Srbija nisu obuhvaćeni presudom Radovanu Karadžiću i da je u presudi jasno rečeno da Srbija nije odgovorna za ratne zločine i etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini, i da Srbija nije deo udruženog zločinačkog poduhvata što je u Hagu sinonim za kolektivnu odgovornost države i naroda“, poručio je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

  To je, kako je istakao, od istorijskog značaja za Srbiju i srpski narod. „Umesto da to pozdrave, i njegova stranka je krenula u političke napade na navodnu rehabilitaciju Miloševića, što niko nije ni pomenuo.

  Uostalom, da sam hteo da od njega tražim podršku Miloševiću, valjda bih to uradio kada sam ga predložio za potpredsednika i ministra u Vladi Srbije čiji sam bio predsednik 2012. godine“, napomenuo je Dačić, koji je i lider Socijalističke partije Srbije.

  Kako je istakao, podrška Miloševiću ili Aliji Izetbegoviću je stvar prošlosti.

  „Ja pričam o budućnosti Srbije, za koju su veoma bitne presude u Hagu. I zato je nekorektno to pitanje svoditi na podršku Miloševiću, koju niko u Vladi Srbije pomenuo nije. Šta onda znači njegova izjava da neće biti u vladi, ako je uslov podrška Miloševiću? To nije korektno prema Aleksandru Vučiću, na čijoj listi je bio“, smatra Dačić.

  „Rasime, nije reč o Miloševiću, reč je o Srbiji. Kao čovek koji je dugo bio zadužen za saradnju sa Haškim tribunalom, on to najbolje zna, ali mu odgovara da se priseti svoje DOS-ovske politike koja živi samo na Miloševiću“, dodao je Dačić.

  Kako je zaključio Ivica Dačić u odgovoru Ljajiću, „Milošević jeste prošlost, ali DOS je pluskvamperfekat, za neupućene – davno prošlo vreme“.

  Rasim Ljajić, koji je i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije, izjavio je ranije danas da nije imao nikakvu nameru da polemiše sa Dačićem, već da su on i njegova stranka samo izneli svoj stav o podizanju spomenika Miloševiću.

  „Mi smo se samo usprotivili inicijativi da se Milošević rehabilituje. Borio sam se protiv Slobodana Miloševića i bio sam clan DOS-a. Koliko god da sam doprineo njegovom padu, na to sam veoma ponosan. Ja ne moram da budem u vladi, ako je cena podrška Miloševiću“, rekao je Ljajić za „Blic“ povodom današnje Dačićeve izjave.

  Govoreći o Slobodanu Miloševiću, Dačić je prethodno danas na konferenciji za novinare kritikovao Vuka Draškovića i Rasima Ljajića, koji su se prethodnih dana usprotivili inicijativi SPS-a da se bivšem predsedniku Srbije podigne spomenik.

  „Stranka Rasima Ljajića govori protiv mene, a svi se oni kriju iza Vučića“, ocenio je Dačić.

  Prema njegovim rečima, to bi bilo isto kao kada bi obnovio zahtev za smenu Ljajića jer je, kako je Dačić istakao, u čitulji Aliji Izetbegoviću napisao „dragi predsedniče“.

  „Moj predsednik je barem bio Milošević“, dodao je Dačić.

  „Izjavom da sam protiv podizanja spomenika Miloševicu nisam hteo da polemišem sa Ivicom Dačićem. Ako je to njega pogodilo, meni je žao. On se njega očigledno nije odrekao, pa me sada pričom o čitulji Aliji Izetbegoviću, koja je odavno poznata, primitivno napada“, rekao je u odgovoru Dačiću Ljajić.

  On je istakao da je ponovno otvaranje priče o čitulji Izetbegoviću „nizak udarac Dačića“ i da svi znaju kako je objavljena ta čitulja i da je on nije pisao.

  „Čim je izašla, ja sam se ogradio od teksta koji je stajao u njoj. Nisam ja napisao „dragi predsedniče“, već moj prijatelj iz „Avaza“, koji je samo prepisao susednu čitulju“, objašnjava Ljajić.

   

  Foto Tanjug/D. Kujundžić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com