Gradovi

Dačić: Ovakva Hrvatska najveća sramota EU

BEOGRAD – Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je vreme da Evropska unija prekine svoje ćutanje i izjasni se dokle će tolerisati „rehabilitaciju fašističke ustaške NDH i pretnje Srbiji koje dolaze iz Hrvatske“.

„Ovakva Hrvatska je danas najveća sramota Evropske unije“, istakao je Dačić koji je izjavu hrvatskog šefa diplomatije Mire Kovača

ocenio kao „vrhunac cinizma i bezobrazluka“, jer traži izvinjenje od Srbije.

„Oni koji su klali i ubijali Srbe u koncentracionim logorima traže izvinjenje od svojih žrtava“, ukazao je Dačić u izjavi dostavljenoj medijima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je ocenio da Hrvatska nastavlja sa provokacijama, pretnjama i neskrivenom mržnjom koju hrvatski ministar Miro Kovač danas ispoljava prema premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i Srbiji.

„Hrvatskoj i Kovaču očigledno smeta kada Srbija i njen premijer jasno kažu da neće dozvoliti ponovni genocid i etničko čišćenje našeg naroda, da nećemo dozvoliti rehabilitaciju fašističke ustaške NDH i oslobađanje zločinaca iz poslednjeg rata“, naveo je Dačić.

On ističe da Hrvatska koja je rehabilitovala gotovo sve ustaške zločince, koja Anti Paveliću nije ni sudila i koji je umro u Španiji kao slobodan čovek, nema moralno pravo da preti i uslovljava Srbiju.

„To što je ovakva Hrvatska, koja rehabilituje fašizam, članica Evropske unije, ne daje joj nikakvo pravo da Srbiju vređa i da joj preti“, poručio je Dačić.

On je podsetio da je Aleksandar Vučić dobio priznanje svih vodećih zemalja sveta za politiku koju vodi, „politiku mira i stabilnosti, koja nikoga ne napada, ali neće dozvoliti ponovni genocid i etničko čišćenje našeg naroda“.

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je ranije danas da istup srpskog premijera Aleksandra Vučića juče na komemorativnom skupu povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja koncentracionog logora Jasenovac nastavak politike „Velike Srbije iz 90-ih godina“ u kojoj je, kako je rekao, Vučić i lično učestvovao.

On je dodao da se, za razliku od američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, koji se nedavno u Beogradu „izvinio i izrazio saučešće“ porodicama žrtava NATO bombardovanja 1999. godine, Vučić nikada nije izvinio Hrvatima.

Foto Tanjug/O.Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh