• Novosti online

  Dačić pozvao Gambiju da preispita priznanje nezavisnosti Kosova

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je danas u Beogradu šefa diplomatije Gambije Usaina Darboa da njegova zemlja preispita odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

  Dačić je na konferenciji za štampu posle sastanka sa svojim gambijskim kolegom „predložio i zamolio“ da Gambija ponovo razmotri odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, koju je njena bivša vlada donela 2009. godine.

  „Upoznao sam našeg gosta s tim šta se sve dešavalo u proteklim godinama i decenijama, da je to jedan jednostrani akt koji je i dalje predmet različitih mišljenja i osporavanja“, rekao je on.

  Ministar Gambije je rekao da će njegova zemlja razmotriti pitanje Kosova, i da bi uskoro mogla da obavesti javnost o odluci, ali da mora da poštuje procedure.

  Darbo je naveo da Gambija veruje u ujedinjene države i da je protiv otcepljenja.

  Dačić je podsetio da su neke zemlje priznale nezavisnost Kosova, ali da mnoge nisu, poput Rusije i Kine.

  „Sve veći broj zemalja preispituje te odluke, i ja sam izrazio nadu i našu želju da Gambija još jednom preispita odluku koja je doneta pre devet godina“, rekao je srpski ministar.

  Dačić je rekao da su dve zemlje imaju dobre odnose još iz vremena Tita i Pokreta nesvrstanih, i da postoji niz zajedničkih tema za saradnju, posebno u obrazovanju, turizmu, borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

  Dačić je najavio potpisivanje sporazuma o saradnji dva ministarstva spoljnih poslova i ukidanje viza za državljane Srbije i Gambije.

  Naveo je da je ekonomska saradnja veoma mala, te je moguće njeno veliko povećanje, moguća je i saradnju u poljoprivredi i gradjevinarstvu, vojnoj industriji, a Srbija je spremna da kroz obrazovanje i dodelu stipendija pomogne studentima iz Gambije.

  Šef diplomatije Gambije odao da prostora za unapredjenje saradnje posebno ima u poljoprivredi i turizmu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com