• Gradovi

  Dačić: Prioritet Srbije je opstanak srpske zajednice na Kosovu

   

   

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je prioritet delovanja Srbije opstanak i poštovanje prava srpske zajednice i očuvanje kulturne baštine i imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

  Dačić je na skupu „Srbi i Albanci – kojim putem dalje“, rekao da se Beograd snažno zalaže za dijalog s Prištinom, pošto pregovarački proces nema alternativu, ali da Srbija neće dozvoliti da je neko ponižava i ruši.

  On je rekao da za razliku od nekih zapadnih partnera, Srbija ne gleda na pitanje Kosova kao na rešenu stvar, već da se samo kroz dijalog može doći do rešenja.

  „Prioritet delovanja Srbije predstavlja opstanak i poštovanje prava srpske zajednice, njen ekonomski razvoj, očuvanje kulturne baštine i imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji“, rekao je Dačić.

  On je naveo da kad je reč o razgovorima u Briselu, Srbija ima „dovoljno političkog senzibiliteta da oseti momenat rešavanja pitanja Kosova i Metohije i da svu svoju energiju i snagu uloži u pravcu postizanja kompromisa, kako se ne bi propustila istorijska prilika za dogovor sa albanskom zajednicom“.

  Šef srpske diplomatije je rekao da dosadašnji rezultati dijaloga u Briselu nisu zadovoljavajući, pošto posle pet godina pored povremenih pomaka nije bilo korenite promene i suštinskog napretka, dok se stalno suočava s izazovima kako ispuniti dogovoreno.

  „Politika predstavnika albanske zajednice na Kosovu i Metohiji deluje poprilično rezistentna na uticaje sa strane, kojih ni nema u dovoljnoj meri. Uporište nalazi u prećutnoj, a ponekad i otvorenoj podršci odredjenih sila. Odsustvo iskrene želje za postizanjem kompromisa i trajnog rešenja relativizuju uložene napore naše strane, a breme odgovornosti podjednako će deliti i medjunarodna zajednica, nekad činjenjem, a nekad nečinjenjem“, rekao je Dačić.

  On je dodao da je diplomatska aktivnost Srbije koja, kako je naveo „dovodi do toga da sve veći broj zemalja povlači priznanje tzv. Kosova“, odraz prava i obaveze da u odnosima s drugim državama štiti svoje interese i afirmiše poštovanje normi medjunarodnog prava.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com