Gradovi

Dačić: Raditi na realizaciji zajedničkih projekata

Dačić: Raditi na realizaciji zajedničkih projekata

TIRANA – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je važno nastaviti trilateralne sastanke šefova diplomatija Srbije, Italije i Albanije, jer to doprinosi stabilnosti u regionu i poručio da treba raditi na realizaciji zajedničkih projekata.

On je, u izjavi posle drugog sastanka u trilateralnom formatu koji je danas u Tirani imao sa italijanskim kolegom Paolom Đentilonijem i albanskim kolegom Ditmirom Bušatijem, istakao da Srbija ima veoma dobre odnose sa Italijom, a Italija sa Albanijom.

„Zato treba sačuvati ovaj format, jer može da nam mnogo pomogne u narednom periodu“, rekao je Dačić, naglasivši da je važno međusobno dogovoriti korake za naredni period, a koji bi se temeljili na zajedničkim interesima.

On je upozorio da će svi projekti o kojima se govorilo kroz niz zajedničkih inicijativa i mehanizama ostati „mrtvo slovo na papiru“ ukoliko se na iznađe zajednički model kako da se realizuju.

„Pored toga što definišemo zajedničke projekte, treba da iznađemo održive načine realizacije projekata od kapitalnog značaja – od saobraćajne infrastrukture, energetike pa do drugih projekata vezanih za kulturu, mlade generacije…“, poručio je šef srpske diplomatije.

Takođe je ukazao na zajedničke probleme, kao što je energetika odnosno snabdevanje gasom.

Dačić je rekao da je sa sagovornicima razgovarao o bezbednosnim izazovima i migrantskoj krizi, podsetivši da EU nema jedinstven stav kad je reč o odgovoru na priliv migranata i izbeglica.

Kako je naveo, ovih dana se očekuju reakcije pojedinih zemalja „koje će uticati, po sistemu spojenih sudova ili lančane reakcije, na naše stavove, samim tim i stav Makedonije, i doći ćemo u situaciju da se ta kriza opet mora rešavati na granici Grčke i Makedonije“.

„Ponašaćemo se mnogo evropskije i humanije nego neke države članice EU, ali opet ne možemo dozvoliti da Zapadni Balkan bude sabirni centar za migrante, jer nismo u mogućnosti da to izdržimo i to bi stvorilo velike tenzije i političku nestabilnost u regionu“, istakao je.

Osvrnuvši se na odnose Srbije i Albanije, on je rekao da je cilj da se ti odnosi što više relaksiraju i da se razlike koje postoje oko pojedinih političkih pitanja stave u drugi plan, a da dve zemlje traže zajedničke interese za budućnost.

„U političkom smislu veoma nas raduje dobra saradnja koja je uspostavljena između Srbije i Albanije. Nastavićemo u tom smislu. Raduju nas i brojni projekti koje smo zajedno lansirali kao što je otvaranje Kancelarije za mlade, projekti koji se tiču razmene studenata…“, rekao je Dačić.

On je najavio da će sledeći trilateralni sastanak biti održan u Beogradu na jesen ili pocetkom 2017. godine.

Šef albanske diplomatije Bušati poručio je da Albanija želi da razvija „odlične odnose sa svim svojim susedima“, prenela je ATA.

Italijanski ministar spoljnih poslova Đentiloni rekao je da se Italija ponosi time što je glavni trgovinski partner i Srbije i Albanije, ocenivši da su ovakvi sastanci potvrda odličnih odnosa između te tri zemlje.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh