• BG

  Дачић: СБ УН би требало да верификује договор

  Министар спољних послова Ивица Дачић поновио је данас да би Савет безбедности УН био логична инстанца која би требало да уследи уколико би Београд и Приштина постигли споразум.

  „То је логичан след догађаја. Све што се договоримо мора да прође кроз неко страно тело, да би добило међународни легитимитет, како би се верификовало то што смо се договорили”, рекао је Дачић за тв Хепи, коментаришући изјаву Федерике Могерини да би будући споразум Срба и Албанаца морао бити прихваћен у СБ, преноси Танјуг.

  Дачић је објаснио и да то подразумева да су све чланице сагласне.

  „Види се да је Америка заинтересована да учествује, али заједно са Русијом. Америка увек пита шта Русија мисли и обратно. Болтон ме је питао шта мисли Русија, Лавров ми је рекао да је касније питао и Путина у Москви”, објаснио је Дачић.

  Министар тврди и да би требало искористити овај „моментум”, односно, да је ово идеалан тренутак за стабилизацију ситуације у региону.

  Говорећи о расположењу Америке, он је навео да САД никада не учествују у нечему где не могу да извуку неки плус.

  „Са друге стране свима се жури, без Америке се не може ништа решити, а она тренутно има своје унутрашње проблеме”, навео је Дачић оцењујући и да нама иде више у прилог актуелна администрација, али и да ћемо тешко стићи да решимо проблем до краја америчких избора.

  Према речима министра, Приштина ће гледати како да одреагује, да укине таксе, а да „не испадне брука”.

  Дачић је коментаришући изјаву Хашима Тачија да би се разграничење могло десити само „преко њега мртвог”, рекао да је то сада већ смешно.

  „Он је први за корекцију граница, јер жели да узме општине Прешево, Бујановац и Медвеђу”, додао је Дачић.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com