• BG

  Dačić: Srbija ima otvorena pitanja sa susedima, politički kompromisi nužni

   

   

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića izjavio je danas da i dalje ima otvorenih pitanja u vezi sa susedima Srbije, te se i danas još vode traga za Srbima koji su „poginuli i nestali s tih prostora“. „Teško je prihvatati kompromise koji su politički nužni, a dati oproštaj za lične nesreće i stradanja. To breme nosimo svi zajedno“, rekao je Dačić u Ubu, na svečanom uručenju 20 stanova za izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

  Stanovi su izgradjeni u okviru Regionalnog stambenog programa koji se finansira donatorskim sredstvima, a najveći donator je EU. Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka Saveta Evrope za razvoj, program u Srbiji sprovodi Кomeserijat Srbije za izbeglice i migracije, u saradnji s lokalnim vlastima, i uz nadzor UNHCR i OEBS-a.

  Ministar je rekao da Srbija „čvrsto stoji na putu pridruživanja Evropskoj uniji“ i da novčani poklon EU za Fond Regionalnog stambenog programa predstavlja dokaz pomoći u tom smeru i „razumevanja za naša stradanja u ratu na prostorima bivše Jugoslavije“, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

  Izgradnja 20 stanova na Ubu, u kojima će trajno biti smešteno 60 ljudi, iz fonda Regionalnog stambenog programa je plaćena sa 415.690 evra, a iz budžeta Opštine Ub 14 miliona dinara.

  „Regionalni stambeni program u Srbiji obezbedio je sredstva za rešavanje stambenih potreba za više od sedam hiljada izbegličkih porodica. Do sada je, u okviru tog programa, stambeno zbrinuto 3.528 izbegličkih porodica. Gradi se na više od 40 lokacija“, rekao je Dačić.

  Dačić je predsedniku Opštine Ub Darku Glišiću zahvalio što je Opština dala deo novcaa, zemljište i infrastrukturu, a za pomoć je zahvalio i šefu Delegacije EU u Srbiji Semu Fabriciju, zameniku šefa misije OEBS u Srbiji Džozefu Melotu i komesaru Srbije za izbeglice i migracije Vladimiru Cuciću.

  „Uskoro ćemo se videti u Vršcu, Bajinoj Bašti, Кikindi, Vrnjačkoj Banji, Golubincima, Temerinu i drugim mestima gde se završavaju stambene jedinice za izbeglice u okviru Regionalnog stambenog programa“, rekao je Dačić.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com