Gradovi

Dačić: Srbija neće aplicirati za članstvo u NATO

BEOGRAD – Srbija neće aplicirati za članstvo u NATO i neće menjati skupštinsku odluku o vojnoj neutralnosti, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručivši kritičarima vlasti, koji ovu situaciju koriste u kampanji, da je bolje da ćute.

Dačić je novinarima u Hotelu „Moskva“, uoči skupa posvećenom izazovima na Zapadnom Balkanu, rekao da se u prethodnim danima nije desilo ništa dodatno što daje još neke elemente na priču o nivou saradnje sa NATO.

„Sve vlade posle 2000. godine su imale to opredeljenje da se sa NATO grade što bliži odnosi… Srbija je došla do najviše tačke saradnje koja ne podrazumeva članstvo“, rekao je Dačić.

Srbija, ponovio je, vodi politiku vojne neutralnosti, što znači da neće pripadati nijednom vojnom savezu.

Dačić je naveo i da se ništa novo nije desilo, da sve zemlje koje su partneri, uključujući i Rusiju, imaju slične sporazume, a da čak postoji i poseban oblik saradnje NATO i Rusije.

„Više se to koristi u kampanji. Srbija ne ide u NATO, to svi znaju, i generalni sekretar NATO, to je rekao i premijer i predsednik države i ja“, kazao je Dačić.

Dačić je dodao i da treba pogledati šta je sve ko potpisivao u prošlosti, da je Boris Tadić sa Kondolizom Rajs potpisao dogovor o imunitetima američkih trupa na području Srbije i to jednostrano, a da najnoviji sporazum predviđa dvostruki imunitet.

„Bolje da ćutite“, rekao je Dačić, podsetivši i da je dokument o osnivanju Centra za otklanjanje elementarnih nepogoda u Nišu potpisan u prisustvu Tadića i da on predviđa da osoblje ima status kao osoblje ambasade.

Iz svega se, prema Dačićevom mišljenju, vidi koliko je važno samo napasti nešto što radi Vlada Srbije.

„Nemamo nikakvih problema sa Rusijom, EU i NATO. Svi znaju naše pozicije, hoćemo neutralnost, članstvo u EU i bratske odnose sa Rusijom“, poručio je Dačić.

Skupština je prošle nedelje usvojila Zakon o potvrđivanju sporazuma Srbije i Organizacije NATO za podršku i nabavku (NSPO) o saradnji u oblasti logističke podrške.

Foto Tanjug, O. Toskić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh