• Gradovi

  Dačić: Sve probleme rešavati dijalogom, vratiti poverenje

  Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je na neformalnom ministarskom sastanku OEBS-a u Potsdamu istakao stav Srbije da se svi problemi moraju rešavati dijalogom i da se vrati osećaj međusobnog poverenja.

  POTSDAM – Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je na neformalnom ministarskom sastanku OEBS-a u Potsdamu istakao stav Srbije da se svi problemi moraju rešavati dijalogom i da se vrati osećaj međusobnog poverenja.

  U izjavi posle sastanka, Dačić je rekao da je stav Srbije da „svi problemi moraju da se rešavaju dijalogom, uz uvažavanje prava svih država članica organizacije, ali da mnogi problemi, koji su i ranije bili prisutni, nisu rešeni“.

  „Mi želimo da se vrati osećaj međusobnog poverenja, jer i u vreme kada jer OEBS nastajao, nije bilo previše poverenja u svetu. Nema ga ni danas“, rekao je srpski ministar spoljnih poslova.

  „Na sastanku u Postdamu, na kojem je prisutno 40 ministara i predstavnica EU Federika Mogerini, raspravlja se o aktuelnim konfliktima – ne samo oružanim sukobima među državama, već i o problemima radikalizma, estremizma, terorizma, problemima migracija, pitanjima koja se tiču naoružavanja i o ljudskim pravima“, rekao je Dačić.

  On je naveo da je današnji sastanak „priprema za ministarsku konferenciju koja će biti održana u decembru u Hamburgu“.

  Ministar je istakao da na skupu neće biti zaključaka, jer svaki ministar koji učestvuje iznosi svoj stav.

  „Izneli smo svoje stavove, između ostalog i o tome kako države članice vide budućnost ove organizacije, da li su i dalje živi Helsinški principi od pre 41 godinu ili je reč o sasvim novoj situaciji“, rekao je Dačić.

  Izazovi današnjice zahtevaju zajedničke odgovore

  Izazovi današnjice poput terorizma, ekstremizma, migracija i kršenja ljudskih prava, zahtevaju zajedničke odgovore, a ne jednostrane mere, jer saradnja nema alternativu, rekao je Dačić.

  „Bezbednosni izazovi postali su do te mere kompleksni i multidimenzionalni, da danas nijedna zemlja nije u stanju da ih sama prevaziđe, bilo da je reč o terorizmu, ekstremizmu, migracijama, kršenju ljudskih prava, diskriminaciji i i klimatskim promenama“, istakao je Dačić u govoru na neformalnom ministarskom sastanku OEBS-a.

  „Moramo stvoriti mogućnosti za inkluzivne, otvorene i iskrene dijaloge o prevazilaženju podela i rešavanju teških tema od zajedničkog interesa, jer svi delimo odgovornost za bezbednu i prosperitetnu budućnost“, rekao je on.

  Dačić je zaključio da „samo zajednički odgovor i zajednički usaglašena rešenja mogu da obezbede mir, sigurnost i slobodu u Evropi“.

  Kao način za pronalaženja zajedničkog odgovora na aktuelne krize, srpski ministar je izrazio uverenost da OEBS, „kao regionalni aranžman“, i dalje predstavlja jedan od najadekvatnijih foruma za dijalog o relevantnim bezbednosnim pitanjima.

  Dačić smatra da Helsinški principi „i dalje predstavljaju čvrst temelj na kojem treba graditi mir i stabilnost u Evropi“.

  „Mogli bismo da debatujemo o tome da li današnje tenzije, nepoverenje i nesigurnost u Evropi, predstavljaju manji ili veći izazov nego u prošlosti, ali Helsinški principi i dalje predstavljaju čvrst temelj na kojem treba graditi mir i stabilnost u Evropi“, ocenio je Dačić.

  Pred 40 ministara spoljnih poslova zemalja članica OEBS-a i visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, Dačić je upozorio da „kriza i produženi konflikti ne samo da postaju sve učestaliji, već i sve slojevitiji“.

  „Brojni bezbednosni izazovi prete da ugroze našu, već krhku zajedničku bezbednost, čime otvaraju potrebu za hitnim, odlučnim i koordiniranim odgovorima od strane svih nas“, rekao je on.

  Minista je, na temu migracinih kriza, istakao važnost OEBS-a kao organizacije koja „nudi odličnu platformu za rešavanje postojećih i nadolazećih transnacionalnih pretnji“.

  Prema njegovim rečima, države OEBS-a treba da očuvaju konstruktivnu atmosferu u suočavanju sa ovim pitanjem, „uprkos sveukupnim okolnostima podela“ i OEBS treba da bude u stanju da usvoji dokument, zasnovan na konsenzusu, koji bi poslao jasnu poruku o važnosti ovog pitanja.

  Kao jedan od najvećih prioritreta ove organizacije, Dačić je istakao borbu protiv terorizma „u svim njegovim oblicima i manifestacijama“.

  „Terorizam je globalni prioritet koji iziskuje odlučnu i bezuslovnu osudu terorističkih akata i zajedničku rešenost u borbi protiv ovog složenog fenomena. U tom kontekstu, treba obratiti posebnu pažnju na rešavanje pitanja stranih terorističkih boraca“, rekao je ministar.

  Dačić ističe da su bezbednosni izazovi „doveli u pitanje atmosferu koja pogoduje zajedničkom radu“.

  „Moramo prevazići nepoverenje i pogrešnu percepciju koji doprinose podelama i sprečavaju nas da se uspešno suočimo sa ozbiljnim bezbednosnim problemima“, rekao je srpski šef diplomatije.

  Dačić je izrazio i uverenje da bi bi „neformalni ministarski sastanci, poput današnjih, trebalo da približe članice ovom cilju“.

  Preview

  DACIC I STAJNMAJER

  Slide

  IVICA DACIC

  Slide

  DACIC I STAJNMAJER

  DACIC I STAJNMAJER

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com