• Gradovi

  Dačić: Učinićemo sve da 2018/19 završimo pregovore sa EU

  BEOGRAD – Srbija će do 2018. ili 2019. godine učiniti sve da završi pregovore s Evropskom unijom kako bi u formalno-pravnom smislu bila spremna za donošenje političke odluke o punopravnom članstvu, rekao je šef srpkse diplomatije Ivica Dačić u intervjuu Radio Beogradu 1.

  Prema njegovim rečima, od napretka u poglavlju 35, koje se tiče normalizacije odnosa s Prištinom, zavisi napredak i u ostalim poglavljima, ali je problem što ni Evropskoj uniji nije jasno šta sve to poglavlje podrazumeva.

  “Od Srbije nije zatražena promena stava o Kosovu i pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odsnosa Beograda i Prištine ne podrazumeva priznanje Kosova”, pojašnjava ministar spoljnih poslova.

  Najvažniji međunarodni faktori od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pa do zemalja članica OEBS-a, pa Evropske unije, Rusije, Ukrajine i drugih zemalja veoma pozitivno su se izražavali i izražavaju o učinku srpskog predsedavanja OEBS-u. “Podsetiću da u vreme kada je Srbija preuzela predsedavanje, u Ukrajini je besneo rat i postojala je ogromna kriza.

  Sada je situacija znatno drugačija. Mirovna misija OEBS-a i trilateralna kontakt grupa relativno drže situaciju pod kontrolom”, ističe Dačić i dodaje da se međunarodni položaj Srbije znatno poboljšao.

  Foto Tanjug/O.Toskić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com