• BG

  Dačić: Vlada Srbije ostaje snažno angažovana na sprovodjenju Regionalnog stambenog programa

   

   

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Sremskoj Mitrovici da je rešavanje izbegličkog pitanja dugotrajan i kompleksan proces i da Vlada Srbije, sa ostalim partnerima, ostaje snažno opredeljena i angažovana na sprovodjenju Regionalnog stambenog programa (RSP) za izbeglice.

  Na polaganju kamena temeljca za izgradnju 30 stanova za izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u okviru Potprojekta pet RSP-a, Dačić je zahvalio svim partnerima koji su doprineli razvoju i napretku tog programa EU, SAD, Nemačkoj, Norveškoj, Italiji, Švajcarskoj, Danskoj, Turskoj, Luksemburgu, Španiji, Kipru, Češkoj, Madjarskoj, Rumuniji, Slovačkoj i svim drugim donatorima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

  „Od posebnog nam je značaja podrška Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice i OEBS-a u sprovodjenju Programa, a nezaobilazna je i uloga Razvojne banke Saveta Evrope u upravljanju poverilačkim Fondom“, naveo je Dačić.

  On je kazao da je ukupna vrednost Potprojekta pet RSP-a više od 52 miliona evra, od čega je 38,8 miliona sredstava iz donacija, dok Srbija učestvuje sa 13,2 miliona, navodi se u saopštenju.

  Šef srpske diplomatije je rekao da će u okviru tog potprojekta, kako se navodi, biti izgradjeno 1.847 stambenih jedinica i dodao da su ti stanovi namenjeni izbeglicama koje se „suočavaju sa posebnim problemima i najtežim životnim izazovima“.

  On je kazao da lokalne zajednice imaju posebnu ulogu u integraciji izbeglih lica u njihovim sredinama i dodao da su sve lokalne zajednice u Srbiji, bez izuzetka, demonstrirale solidarnost i pomogle u borbi s teškoćama života u izbeglištvu, dodaje se u saopštenju.

  „Bez podrške lokalne zajednice, teško se može zamisliti uspeh u rešavanju ovog kompleksnog problema. Veliki doprinos dala je i Sremska Mitrovica koja je obezbedila zemljište za gradnju stanova i svu pripadajuću infrastrukturu“, dodao je šef srpske diplomatije.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com