Gradovi

Dajselbluma muči banknota od 500 evra, zbog terorista

BRISEL – Evropska centralna banka (ECB) bi trebalo da iznese predlog kako da smanji bezbednosne rizike povezane sa novčanicom od 500 evra koja može biti korišćena za finansiranje terorizma, izjavio je danas šef evrogrupe i holandski ministar finansija Jerun Dajselblum.

„Zatražićemo od ECB da razmotri gotovinu koja je u opticaju i dostupnost novčanice od 500 evra. Postoji opasnost da bi se krupne novčanice i ogromne sume novca mogle lako koristiti za finansiranje terorizma“, rekao je Dajselblum uoči sastanka ministara EU u Briselu, prenosi agencija Rojters.

Skoro 30 odsto od preko 1.000 milijardi evra gotovine u opticaju, prošle godine je bilo u apoenima od 500 evra, pokazali su nedavno objavljeni podaci ECB-a.

Ova novčanica je jedna od najvrednijih u svetu, sa vrednošću koja je trenutno za preko pet puta veća od najveće američke novčanice u opticaju od 100 dolara.

Zahtev za pokretanje istrage u vezi sa novčanicom od 500 evra dolazi u trenutku kada je Evropska unija pokrenula borbu protiv svih sredstava plaćanja koja bi mogla biti korišćena za finansiranje terorističkih aktivnosti, navodi Rojters.

Evropska komisija je predložila prošle nedelje da se poveća kontrola platnih kartica, virtuelnih valuta poput bitkoina i drugih potencijalnih sredstava koja mogu biti korišćena za finansiranje terorističkih organizacija.

Takođe je upozoreno na rizike povezane sa novčanicom od 500 evra, a jedan od visokih zvaničnika EU je u januaru pozvao na njeno ukidanje. Komisija je saopštila i da se razmišlja o mogućem uvođenju ograničenja na gotovinske isplate, navodi Rojters, i dodaje da je ECB zadužena za donošenje odluka o novčanicama denominovanim u evrima.

FOTO Freeimages, Auke Jongbloed

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh