• Gradovi

  Damnjanović: Uskoro Uredba o urbanoj komasaciji

  Miler o saradnji sa ministarstvom

  BEOGRAD – Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture priprema Uredbu o urbanoj komasaciji (preparcelaciji) koja bi već početkom 2016. trebalo da stupi na snagu, izjavila je večeras državni sekretar u tom ministarstvu Aleksandra Damnjanović.

  „Planiramo da razvijamo institut urbane komasacije koji je značajan instrument u upravljanju zemljištem po donošenju planske dokumentacije“, rekla je Damnjanović novinarima na završnoj konferenciji projekata „Unapređivanje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava – urbani modul“, koji sprovode GIZ i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

  Damnjanović je kazala da je ministarstvo, uz veliku pomoć GIZ-a, u završnoj fazi donošenja podzakonskog akta za urbanu komasaciju.

  Ona je naglasila da će se urbana komasacija sprovoditi u skladu sa izmenjenim Zakonom o planiranju i izgradnji, koji je uveo mnoge novine.

  Taj zakon je uveo, na primer, institut ranog javnog uvida kojim se omogućava da građani i javnost učestvuju u fazi koja prethodi donošenju plana i mogu da utiču na to kako će njihovo naselje ili mesto izgledati, dodala je Damnjanović.

  Projekat „Unapređivanje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava – urbani modul“ je u proteklih šest godina u gradovima i opštinama u Srbji pružio tehničku podršku u modernizaciji upravljanja zemljištem.

  Poseban cilj projekta je bio da se ukladi sa standardima EU upravljanje gradskim zemljištem, razvoj građevinskog zemljišta i procena vrednosti nekretnina.

  Direktor projekta i vođa AMBERO tima Harald Miler je rekao da dobro sarađuju sa resornim ministarstvom, kao i da su se u 14 gradova i opština bavili različitim pitanjima, a posebno novim pristupom za razvoj građevinskog zemljišta uskladu sa propisima EU.

  Urbani modul projekta, koji je u ime GIZ-a sproveo nemački konzorcijum AMBERO-ICON, ostvario je dobre rezultate na lokalnom i nacionalnom nivou, rekao je on dodajući i da je tokom saradnje dat aktivan doprinost u izradi Zakona o planiranju i izgradnji.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com