• Istočna Srbija

  Дан када су падале касетне бомбе

  Ниш – Пре 20 година, на јучерашњи дан, 7. маја 1999, Ниш је доживео најтрагичније тренутке. Из авиона НАТО на центар је бачено неколико стотина контејнера са касетним бомбама, забрањених међународним конвенцијама. Од 11.20 до 12.30 часова на нишким улицама, великој зеленој пијаци поред Градске тврђаве, испред Здравствене станице „12. фебруар”, у парку „Чаир”, погинуло је 16 грађана, међу њима била је и трудница у деветом месецу. Касетне бомбе изазивале су пожаре на породичним кућама и у индустријским постројењима. Тога дана од „наранџастих убица” рањено је и повређено неколико десетина житеља Ниша, а заостале и неексплодиране касетне бомбе проналажене су годинама после завршетка агресије.

  Полагањем цвећа и венаца на спомен-обележја на нишком Универзитетском тргу и платоу испред главног улаза у Градску тврђаву, и парастосом, јуче је одата почаст страдалима.

  – Никада агресор неће моћи да спере са свог образа љагу убијања невиних цивила, а ми као народ никада нећемо заборавити оно што нам је урађено. Нећемо заборавити ниједну жртву, ни страдање, а опростићемо само ако будемо могли – рекао је Милош Банђур, заменик градоначелника Ниша.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com