Gradovi

Dan voda:Vodu štedeti i čuvati za budućnost

BEOGRAD – U svetu se danas obeležava Dan voda, a tim povodom Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine

poručuje da se voda mora štedeti i čuvati, jer je to jedan od kapitalnih resursa.

Svetski dan voda uveden je 22.marta 1992. godine odlukom UN, a sa željom da se podseti na važnost zaštite voda, ali i nedostatak pijaće vode u mnogim zemljama sveta.

Srbija raspolaže dovoljnim količinama vode za zadovoljavanje sopstvenih potreba, ali samo ukoliko je racionalno koristi, navodi Ministarstvo poljoprivrede i zaštite zivotne sredine.

U saopštenju se podseća da je voda dobro od opšteg interesa i bogatstvo svake zemlje, vlasništvo svih građana koje služi za zadovoljavanje opštih i pojedinačnih potreba.

Voda pokriva 71 procenat zemljine površine, ali je samo 2,5 procenata svih vodnih resursa pijaća voda.

Raspoložive količine pijaće vode se konstantno smanjuju zbog porasta potrošnje, zbog različitih zagađenja, ali i lošeg gazdovanja.

Procene su da već sada skoro milijardu ljudi na svetu nema pristup čistoj pijaćoj vodi. Procene su i da će u narednoj deceniji potrošnja vode rasti i da će 2025. godine potrošnja biti povećana za 58 procenata u odnosu na sadašnju.

Zato čista pijaća voda se smatra kapitalnim resursom svake zemlje.

Kako se navodi, Srbija raspolaže dovoljnim količinama vode za zadovoljavanje sopstvenih potreba, ali samo ukoliko je racionalno koristi.

Dalji razvoj javnog sistema vodosnadbevanja koji će za naše građane značiti siguran pristup kvalitetnoj i zdravstveno bezbednoj vodi za piće jedan je od prioritetnih vodoprivrednih ciljeva Srbije.

Od izuzetne važnosti je racionalno korišćenje vodnih resursa, kao zaštita od različitih izvora zagađenja voda i vodotokova.

Zato naša poruka i danas treba da bude jasna. Vodu moramo da štedimo i da čuvamo. Svakog dana, na svakom mestu i u svakoj prilici.

Ono što nama danas izgleda malo i nebitno nekom drugom u budućnosti će značiti mnogo.

Ključ je kako rukujemo vodom i to je problem, koji treba da nam bude prioritet, zaključuije s eu saopštenju.

Foto/ Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh