• Gradovi

  Danas 21 godina od početka napada NATO na SRJ

   

   

  Na današnji dan pre 21 godine počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kojem je za 11 nedelja, prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

  U bombardovanju koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

  Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

  Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, nakon čega je usledilo povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak medjunarodnih vojnih trupa.

  Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma, a vratilo se oko 800.000 izbeglih Albanaca.

  Za razliku od prethodnih godina, ove neće biti organizovanog obeležavanja početka agresije zbog vanrednog stanja usled epidemije korona virusa.

  Na severu Kosova spomen na žrtve NATO bombardovanja

  Odavanjem pošte poginulima u NATO bombardovanju i polaganjem cveća na spomenike na severu Kosova danas je obeležena 21 godina od početka agresije na SRJ.

  Zbog pandemije korona virusa na tim skupovima je bilo manje ljudi nego ranije.

  Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitroivica Aleksandar Spirić rekao je kraj Spomenika „Beli andjeo“ kod mosta na Ibru da „pamtimo, opominjemo i podsećamo na stradanja koja su zadesila srpski narod na prostoru čitave Srbije“.

  Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Slavko Simić je rekao da „nikada nećemo zaboraviti zločine koji su počinjeni nad našom decom i našim narodom u toku 78 dana i noći koliko je trajalo bombardovanje“.

  Dan kada je pre 21 gdine počelo bombardovanje obeležen je i u ostale tri opštine na severu Kosova gde su Srbi većina.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com