Gradovi

Danas je Bogojavljenje, organizovana plivanja za Časni krst

BEOGRAD – Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se danas, kada će širom Srbije biti organizovana tradicionalna plivanja za bogojavljenski krst.

Tradicionalno vađenje Časnog krsta iz Dunava biće organizovano u Zemunu, a kako je najavljeno, liturgiji u hramu Svetog oca Nikolaja, litiji i osvećenju Dunava i vađenju krsta prisustvovaće patrijarh srpski Irinej.

Liturgija će biti održana u devet sati, za 11:30 je zakazana litija koja će se kretati Njegoševom, Glavnom, Gospodskom ulicom i Kejom oslobođenja do parkinga na Masarikovom trgu, a za podne je predviđeno osvećenje Dunava i vađenje Časnog krsta.

Vađenje Časnog krsta biće organizovano i u opštini Surčin, a bogojavljenskom plivanju prisustvovaće i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Obeležavanje velikog Hrišćanskog praznika i tradicionalno, 18. plivanje za Časni krst biće organizovano i na Adi Ciganliji, kod restorana Jezero, kome će prisustvovati i zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Kako je najavljeno, za Časni krst ove godine plivaće više od 50 takmičara – pripadnika Vojne akademije, Žandarmerije, Svibora i sugrađana, dok će se praznična liturgija održati u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu, odakle će krenuti i litija.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst biće organizovano i kod SRPC „Milan Gale Muškatirović“ i na Dunavskom keju u Grockoj.

Plivanje za Časni krst biće organizovano sutra, tačno u podne, po treći put za redom i u Sremskoj Kamenici kod stadiona FK „Fruškogorac“.

Prethodno će u crkvi u tom mestu biti održana liturgija, a zatim i litija, a u Dunav će sa broda biti porinut veliki ledeni krst.

Proslava velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno, 14. plivanje za Časni krst, biće održano i na Bagrdanskom jezeru, oko 15 kilometara od Jagodine.

Iako je vreme veoma hladno, i prognozira se ledeni dan, najavljeno je učešće oko 30 devojaka i momaka, članova sprtskih klubova, profesora i studenata fizičke kulture, policije, građana iz Jagodine, Paraćina, Ćuprije, Svilajnca, Kragujevca, Batočine.

Pre samog takmičenje sveštenici Crkvene opštine Svilajnac, kraj jezera održaće liturgiju i osveštati krst za koji se pliva.

Foto Tanjug, N. Jovanović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh