• Gradovi

  Danas je Medjunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

  Medjunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se danas uz podsećanje da je potrebno zajedničko delovanje kako bi žene i devojčice u celom svetu mogle da žive bez uznemiravanja i svakog drugog oblika nasilja.

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da je donošenjem novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici postignut značajan napredak u efikasnom odgovoru države na pojavu nasilja i istakla značaj kvalitetne saradnje nadležnih državnih organa u suzbijanju nasilja.

  Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je od početka početka Zakona o sprečavanju nasilja u porodici početkom juna pa do 15. novembra, policija izrekla 10.504 hitne mere zabrane kontakta i prilaska žrtvi nasilja, odnosno udaljavanja nasilnika iz stana.

  Stefanović je u petak na konferenciji za novinare u Beogradu povodom Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kazao da je u porodičnom i partnerskom nasilju u 2017. godini ubijeno 26 žena u Srbiji i dodao da je to „značajno smanjenje u odnosu na 35 žena ubijenih u 2016. godini“, ali da je i dalje „užasan i neprihvatljivo veliki broj“.

  Savez samostalnih sindikata Srbije saopštio je da su kolektivni ugovori najefikasnije sredstvo u borbi protiv nasilja i svih oblika uznemiravanja kojima su žene podvrgnute na poslu.

  Kampanja EKS „Bezbedna kod kuće, bezbedna na poslu“ poziva socijalne partnere na promovisanje politika i procedura na radnom mestu kako bi se iskorenilo uznemiravanje i nasilje nad ženama.

  Navodi se i da su žene, osim nasilja i svih oblika uznemiravanja i mobinga, izložene i nejednakosti na radnom mestu, pa često imaju manja primanja u odnosu na muškarce.

  Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je „vreme za zajedničku akciju kako bi žene i devojčice u celom svetu mogle da žive bez uznemiravanja, štetnih praksi i svakog drugog oblika nasilja“.

  Prema podacima UN, više od trećine žena širom sveta je doživelo fizičko (i)ili seksualno nasilje, 750 miliona žena je stupilo u brak pre navršenih 18 godina, a više od 250 miliona njih je podvrgnuto sakaćenju ženskih genitalija.

  „Danas je široko prihvaćen stav da nasilje nad ženama, uključujući uznemiravanje i štetne prakse, predstavlja značajnu prepreku ostvarivanju ljudskih prava i neposredno dovodi u pitanje uključivanje i učešće žena u održavanju mira“, piše u saopštenju generalnog sekretara UN povodom Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

  Odlukom UN iz 1999. godine, Medjunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se 25. novembra, u znak sećanja na dan kada je diktator Dominikanske republike Rafael Truhiljo naredio ubistva sestara Mirabal, političkih aktivistkinja u toj zemlji.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com